donderdag 23 april 2015

Toos Dusee, proefkampioen met glans

De eerste blindproefwedstrijd “Grand Prix Brabantse Wijnsocieteit” is met glans gewonnen door Toos Dusee. Dat is ongelofelijk knap en een dikke felicitatie waard. We proefden vijf witte wijnen blind en vijf rode wijnen blind. De deelnemers geven respectievelijk aan: land 5 punten, druif 5 punten, streek 2 punten, AOC/DOC 2 punten, jaar 1 punt en producent 1 punt. Anders dan in de afgelopen 22 jaar krijgen de deelnemers nu hints. Tot nu toe kwamen de wijnen altijd uit Frankrijk, nu voortaan uit Frankrijk, Italië of Spanje. 


Maakt dat dan veel verschil, vraagt de lezer zich af? Nou dat vroeg de webmaster zich ook af en hij ging op onderzoek uit. Hij nam de Wijnatlas van Hugh Johnson en telde de Franse pagina’s. Honderd. En hij telde natuurlijk de Italiaanse en Spaanse pagina’s, respectievelijk 32 en 14, dus we heb ben 46 pagina’s méér oefen- en studiestof. Dan de druivensoorten. Natuurlijk: er zijn tien bekende witte en tien rode druivensoorten in Frankrijk, maar de keuze is reuze, zeker zo’n 65 soorten, waaronder curieuze zoals bourboulenc, clairette of jacquere. Wel beste lezer, daar komen er 30 uit Spanje bij en 80 uit Italië. Honderd-en-tien-meer! Niet alleen bekende zoals tempranillo en sangiovese. Nee, ook druiven zoals bobal en xarel-lo. En uit Italië de aglianico en arneis. De wedstrijd was altijd al een schier onmogelijke opgave, wie nu wint heeft een kus gehad van Dyonisus en een knuffel van Appollo. Toos Dusee wint met een straatlengte voorsprong met 68 punten, Peter van den Besselaar eindigt tweede met 56 punten en Rob van Ginneken derde met 55 punten. Noël komt één punt tekort voor een plaats op het erepodium en Berry komt 5 punten tekort.




Witte wijnen
Mooie eerste wijn, een hersenbreker. Flink goudkleurig, bloemrijk maar ingetogen, sappige zuren en best verfijnd. De Rias Baixas 2010 van Codax, gemaakt van albariño. De tweede wijn is een cadeautje, Menetou Salon 2010 van Etienne de Loury. In de generale repetitie dronken we deze sauvignon blanc ook. De derde wijn laat zich maar moeilijk thuisbrengen: bleke kleur, schraal en strak, later bloemetjes, hoog in de bitters, ook sappig en zuurtje in de afdronk. Bij door- en door-ruiken ook wat caramel in de geur: Roero Arneis 2012 van Giovanni Almondo. De vierde wijn is duidelijk houtgelagerd maar heeft nauwelijks geur en een tikje alcoholische smaak, enorm lastig thuis te brengen. Verdicchio is de druif van Castelli di Jesi 2011 Monarco. De vijfde wijn is de mooiste witte wijn, zéér bloemrijk, rondeur en veel elegantie, vet en krachtig, een heel mooi glas: Saint Joseph 2013 Yves Cuilleron, gemaakt van marsanne.



Rode wijnen
De eerste rode wijn is mischien wel herkenbaar als Spaans: kruidig, mocca, cacao, breed uitwaaierend, stevige smaak, veel bitters en heel harmonieus. Het blijkt een tien jaar oude Rioja van Valdemar, alleen… gemaakt van de graciano druif. Tja, proef dat maar eens. De tweede wijn is een hersenbreker: open geur, kreupelhout, meer ingetogen dan de eerste wijn. Strenger ook, maar tegelijkertijd doet de zachte aandronk, rondeur en goede zuren denken aan merlot. Dat klopt: de wijn is gemaakt van merlot en cabernet sauvignon. Het is de topcuvee Moulin des Dames 2005 van Tour des Gendres uit Bergerac. De derde wijn is mooooi: de lichtste kleur, kersen in de aangename geur, sappig en mooi uitgerijpt, geweldige balans. Veel proevers denken door de lichte kleur aan nebbiolo, maar het is sangiovese. Brunello di Montalcino 2005 van Banfi. De vierde wijn heeft een sangiovese geur, kreupelhout en goede balans. Het blijkt een aglianico: Taurasi 2009 van Feudi San Gregorio. De laatste rode wijn is wat mij betreft de ster van de avond: zéér expressieve geur, vol en vrolijk makend mooi! Rood fruit met een hele lichte structuur. We proeven Saint Joseph 2010, maar nu rood, van syrah en gemaakt door Georges Vernay.

Nello Pischedda heeft een mooie wedstrijdproeverij gemaakt. Als dubbelkampioen (van onze wedstrijd én de Grand Prix Saint Hubert) staat hij aan de basis van vernieuwing met dit concept. Bedankt Nello.

donderdag 16 april 2015

Toos torent boven alle proevers uit

Overleggen wat in het glas zat... na de witte wijnen
Voor het eerst sinds het instellen van de proefwedstrijd gaat het anders. Daarom hebben we een heuse generale repetitie. Proefkampioen Nello Pischedda maakte een mooie line-up én voorspelt wie hoog gaat eindigen. Het klopt. Toos torent boven alle proevers uit. Met mooie scores van ervaren leden als Berry, Kees en Paul. En uitstekende scores van recentere leden als Jaap en Willem Jan. 

Op papier ziet de wedstrijd er prima uit, moet te doen zijn, denk je dan. In werkelijkheid maakt de toevoeging van Spaanse en Italiaanse wijn (naast Franse) de wedstrijd duivels moeilijk. Maar niet gezeurd, want we krijgen voortaan hints – hetzelfde principe als bij de Prix Saint Hubert. We proefden blind: Franse sauvignon blanc, Italiaanse riesling, Franse chardonnay, Italiaanse inzolia/sauvignon, Spaanse macabeu/chardonnay, en dan rood: Italiaanse nebbiolo, Italiaanse Montepulciano d’Abruzzo, Italiaanse Aglianico, Franse grenache/mourvedre, Spaanse tempranillo. Verder had de generale repetitie alles wat de wedstrijd leuk maakt. Je krijgt op je kop als je spiekt of zelfs maar de smartphone aanraakt. Je mag na het invullen op de gang gaan speculeren met lotgenoten. Vooraf wisselen we van gedachten over het niveau van ons proefgezelschap. Met de klasseringen bij de Prix in gedachten, luidt de conclusie: we proeven op Champions League niveau. Een mooie gedachte. Alleen voel ik zelf na de Generale Repetitie meer verwantschap met clubs als ADO Den Haag en Excelsior. Maar ach, wie weet is dat na volgende week weer anders. Zonder andere wijnen tekort te doen, een beschrijving van twee mooie en authentieke wijnen. 

Menetou Salon 2012, Etienne de Loury
Zéér true to type. En daarmee is de eerste wijn in de proeverij een ‘weggevertje’ zoals de eerste vraag bij Twee voor Twaalf ook altijd wel te doen is. Expressieve geur met buxus en passiefruit. Goede zuren in de ranke wijn. Fijn glas uit de Loire streek. 

Pesquera 2011, Ribera del Duero
Donkere kleur, nog paars. Een fris kruidige maar tegelijkertijd heel rijke geur. Leuk glas wijn met veel bessen/kersen.

zaterdag 11 april 2015

Riesling Kabinett en Spätlese, eerst het zuur, dan het zoet (en vice versa)

Piesporter Goldtropfchen, adembenemend
Hans Lodewijkx maakt zijn reputatie waar met een proeverij van Riesling Kabinett en Spätlese. Véél flessen. En ook origineel omdat we tussentijds al aan een kaasplankje gaan, met goede reden zo blijkt.Ik tel dertien wijnen uit de Moezel, en ook een fles uit respectievelijk Pfalz, Rheingau en Rheinhessen. Gelukkig allemaal met hele lage alcoholpercentages. Hans kent de wijnen, zo blijkt uit een uitgekiende line up. Dan eens een serie waarin de zuren prominent zijn, dan een serie waarin het zoet beter naar voren komt.  Frapperend is dat de proeverij feitelijk een goed beeld geeft van de wijnhuizen. 
 
Jos Christoffel Jr. maakt wijnen met een klein stinkertje in geur, ‘old school’ en door die geur vaak herkenbaar. Weisser-Künstler maakt gebalanceerde wijnen, heel zuiver. A.J. Adam maakt expressieve wijnen met een schitterende geur; we filosoferen over de gisten die hij gebruikt. Julian Haart maakt wijnen met goed concentraat. Reinholt Haart maakt loupezuivere wijnen met op zijn best veel elegantie. Ieder van de wijnen die op tafel staan, kunnen veel plezier geven. Naast elkaar geproefd gaan kleine nuances belangrijk worden. We hebben deze wijn niet geblindeerd geproefd.

Selectie Kabinett

Dhroner Hofberg 2012 Riesling Kabinett A.J. Adam
De mooiste Moezel Kabinett die op tafel staat. Hartendiefje van Hans. Mooi geelgoud, zeer expressieve geur, bloemig, peer en meloen. De geur is werkelijk grote klasse. De smaakt heeft een hoge zuurgraad. Fijne wijn, dit is wat Duitse wijn vermag!

Schubertslay 2010 Riesling Kabinett Julian Haart
Licht bloemige geur met ook wat mineralen. De smaak is net even ‘liebliger’ dan de Kabinett van Adam, lekker perensapje in de smaak, erg mooie smaak, de wijn blijft – altijd een goed teken – lang nahangen.

Piesporter Goldtropfchen 2010 1er Lage, Riesling Kabinett, Reinhold Haart
Geur met wat laurierdrop associatie, een klein stinkertje (zwavel?), heel hoge zuurgraad, zuivere wijn, goed nahangend. Een belofte voor de komende jaren. 

Selectie Spätlese

Enkircher-Ellergrub 2010 Riesling Spätlese, Weisser Künstler
Heel zuivere wijn met aangename balans, viooltjes in de geur en romiger dan de Christoffel Jr. Spätlese. 

Rüdesheimer Berg Rotland 2009 Riesling Spätlese Leitz
Deze wijn maakt indruk door zijn gelaagdheid. Hartendiefje van Hans. Claartje ruikt petrol en stroop, Berry mineralen en citroenlikeur, Toos perzik en Nello prijst het delicate karakter van deze wijn. Ik ruik roomboter, heerlijke romige geur, stevige smaak met goede balans.

Dhroner Hofberg 2012 Riesling Spätlese, A.J. Adam
Heerlijk expressieve geur met mint associaties. Nello benoemt de wijn als mineralig en wat zout, veel elegantie en verfijning. Hap Sap wijn met een geweldige balans, je proeft éérst het zoet en dan pas de zuren. Schitterend glas. 

Piesporter Goldtropfchen 2004 Reinhold Haart, 1er Lage, Spätlese
Hier proeven we hoe een gerijpte spätlese proeft. Ik ruik hooi en bloemen in de mooie geur, de wijn heeft een goede balans en een scherp aanwezig bittertje. Willen Jan determineert honing en caramel, Berry ruikt vooral perzik en een botytristoon. Schitterende wijngaard (zie foto) en goed om ons te realiseren dat een dikke eeuw geleden deze wijn op hetzelfde niveau werden gewaardeerd dan bijvoorbeeld Bordeaux Grand Crus. In dat licht bezien zijn deze flessen nu zeer koopwaardig. 

Bijzondere tussen- en uitdrinker

Piesporter Goldtropfchen 2011 Grosses Gewachs Trocken 1er Lage, Reinhold Haart
Een hele moeilijke positie heeft deze wijn, na het geweld van kabinett en spätlese. We nuttigen tussentijds al wat kazen en ‘spoelen’ de mond schoon. Hans mist zelf wat fruit in de wijn. Ik vind de geur bescheiden, goede balans, wel verfijning maar weinig charme. Nello roemt de perzikimpressie in de neus en de fraaie bitters, zijn conclusie: een hele leuke wijn. Just benoemt de wijn als een fruitcocktail met appel, perzik en ambrikoos. Hij ruikt ook amandel en proeft ananas. 

Piesporter Goldtropfchen 2010 1er Lage Auslese, Reinhold Haart
Hier mag je mij voor wakker maken. Nu, over tien jaar en ook over twintig jaar, want ik denk dat deze wijn zo’n beetje het eeuwige leven moet hebben. G e w e l d i g e riesling. Amandel en botytris in de geur, perfecte balans en ongelofelijk veel zuren. Elegantie ten top. Schitterend. 

Leerzame en fijne proeverij.