zaterdag 6 juni 2015

In teams blindproeven om druiven te herkennen

Kleine veranderingen in gewoontes kunnen grote gevolgen hebben. Claartje Grielis zet vijf series van twee wijnen op tafel om blind te proeven. Van welke druif zijn de wijnen gemaakt?  We proeven in vier teams van drie personen. Dat is net even anders dan normaal gesproken als we plenair de wijnen nabespreken. De teams moeten tot een gezamenlijk antwoord komen. En zie: deze methode van proeven leidt tot zeer geconcentreerd proeven. Hieronder de proefnotities van de mooiste wijnen. 
 
Eerste serie: Rheingau riesling en Rueda verdejo

Schloss Vollrads 2013 Rheingau Edition
Fris en voortreffelijk glas wijn. Met bloemetjes in de geur, jasmijn en viooltjes. Toos ruikt wat abrikoos en perzik. Levendige wijn met schitterende zuren.

Tweede serie: Vino Nobile sangiovese en Piemonte barbera

Derde serie: Ahr spätburgunder en Kaiserstuhl cabernet/merlot


Brogitter Ad Arum 2009 spätburgunder Ahr
Hartendief van Claartje. Henk determineert zoet bes en vanille. Mooie geur met laurierimpressie, nougat en herkenbaar spätburgunder. Verrassend straffe smaak. Erg mooie wijn. 

Vierde serie: Bordeaux merlot/cabernet sauvignon en Californië cabernet sauvignon

Geyser Peak 2006 Block collection Alexander valley Californië
Noel proeft chocolade, mooie zuren en een stoffige toets. De wijn heeft een rijke geur met ceder, is streng, stevig, jamachtig en heeft ook een wat hoge alcohol toets. 

Vijfde serie: Rioja tempranillo/graciano en Margaux merlot/cabernet franc/petit verdot

Contino Rioja 2007 Reserva
Een speciale cuvee waar minder dan 1000 flesjes van zijn gemaakt. Hartendief van Claartje. Bijna zwarte kleur, diepdonker. Vrij hoge zuren, een licht rubbertje, naar mijn idee een wat moeilijke geur. Henk ruikt kersen. Soepele smaak. 

Château Giscours 2004 Margaux
Klassieke Bordeaux neus, laurier, cederhout, aards ook, mooie strenge smaak. 

Fijne methode om in teams te proeven. Het geeft grote betrokkenheid en oprechte dialoog. 

Geen opmerkingen: