zaterdag 20 december 2014

Uitmuntende Bordeaux wijnen van de linker- en rechteroever


De schitterende cuve van Domaine de Chevalier
Wat we klassiek noemen, krijgt die status natuurlijk niet voor niets. Henk Vermeer componeert een klassieke proeverij, die bestaat uit witte Bourgogne en rode Bordeaux. Van uitmuntende kwaliteit. We genieten. Dat het ondertussen razend lastig is om bij gerijpte wijnen de linker- en rechteroever te onderscheiden, wie maakt zich daar druk om?

Chassagne Montrachet 1er Cru La Maltroite 2011 Domaine Coffinet Duvernay
Elegant glas wijn met beschaafde vanille en citrustonen, fijne bitters en veel elegantie. Goed gedoseerd hout.

Château Yon Figeac 1999 Saint Emilion Grand Cru Classé
80% merlot, 20% cabernet franc. Bruinrode kleur, complexe neus met herfstbos, cederhout, champignons, tabak, leer, wat cassistonen, laurier en zachte krentjes. Verfijnd! Veel kracht nog in deze elegante wijn en een mooie lange afdronk. 

Château Pedesclaux 2000 5e Grand Cru Pauillac
65% cabernet sauvignon, 25% merlot, 8% cab franc en 2% petit verdot. Bruine rand, donkere kern, pioenroos en wat laurier en eucalyptus. Ook wat espresso. De geur is iets sterker dan de Saint Emilion, de smaak echter wat ontoegeeflijker. 


Château LaCabanne 1982 Pomerol
70% merlot, 30% cabernet franc. Tweeëndertig jaar oud en niet om. Herfstbos in de geur, vanille en oud leer, boers, wat koffie en peper. De afdronk heeft nog wat rondeur, wel scherpe bitters op dit moment. 

Château Marquis d’Alesme-Becker 1999 3e Grand Cru Classé Margaux
45% cabernet sauvignon, 30% merlot, 15% cabernet franc, 10% petit verdot. Deze wijn drinkt nu érg fraai: een aardse geur met kreupelhout, rozengeur, honingdrop. In de smaak cacao, drop, heel goede balans en heel elegant. Net als de andere 1999 presteert deze wijn nu optimaal.

Château Larmande 2003 Saint Emilion Grand Cru Classé
65% merlot, 30% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. De wijn is nu à Point! Expresieve geur met rozen, kersen, pruimen, marsepeintonen, drop en nog wat fruit ook. Rubensiaanse rondingen in de smaak, heel veel rondeur. Erg fraai!


Château Lafon Rochet 2002 Saint Estephe 4e Grand Cru Classé
56% cabernet sauvignon, 40% merlot en 4% cabernet franc. Drop en laurier in de geur, oud hout, aardse smaak met wat mocca. De wijn heeft een beginnende kurktoon. 


Château L’Eglise-Clinet 2002, Pomerol
80% merlot, 20% cabernet franc. Deze wijn krijgt veel positief commentaar: pruim en munt in de geur, koffie, confiture van zwart fruit, mineralen en een stinkertje, amandels. Je proeft dat dit een Hoge wijn is, fantastisch om nu te drinken. Mijn aantekening zijn de wat opdrogende tannines. 


Château Rauzan Ségla 2006 Margaux 2e Grand Cru Classé
63% cabernet sauvignon, 35% merlot, 2% cabernet franc. De Margaux stelt de Pomerol duidelijk in de schaduw. Sommige proevers vinden dat de wijn pas net begint te komen. Ongelofelijk veel impressies in een even verfijnde als geparfumeerde geur: geparfumeerd, rozen, pruimen, cacao, mocca, leer, ceder, tabak en ook (positief) jodium en turf. Heel harmonieuze smaak met prachtige bitters, perfecte balans. Samen met Domaine de Chevalier dé wijn van de proeverij. Beide Margaux wijnen presteren in deze proeverij erg goed. Hartendief van Henk. 


Château Canon la Gaffelière 2001 Saint Emilion Grand Cru Classé
55% merlot, 40% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Schitterend glas wijn, donkerrood, expressieve geur die véél te bieden heeft: pruimen, tabak, rozen, kersen, chocoladetonen (after eight), laurier en dennennaalden. Zachte aanzet, prachtige balans, smaak met fruit, de wijn heeft eigenlijk alles wat je wenst, inclusief een lange afdronk. Hartendief van Henk. 

Entree Domaine de Chevalier
Domaine de Chevalier 2003 Pessac Léognan
65% cabernet sauvignon, 30% merlot en 5% cabernet franc. De helft van de proevers waardeert de Saint Emilion het meest, de andere helft deze wijn uit het Graves gebied. Donkere kleur, een prachtig uitwaaierende geur met vuursteen, mineralen, leer, laurier, koffie, pure chocolade, mooie aanzet, een smaak met rondeur en elegantie. Voor mij de allermooiste wijn van de proeverij.

We sluiten de proeverij af met een zestig jaar oude ‘Dulce’ uit Tarragona. Uit de documentatie van Henk begrijp ik dat deze wijnen een enorme prestige hebben verworven als miswijn. Niet zo gek bekeken van de clerici, die hebben smaak! Bedankt Henk.

vrijdag 12 december 2014

Bourgogne leren waarderen


Chai Domaine Debray
Bourgogne is een wijn die je moet leren waarderen. Witte Bourgogne maakt samen met rode Bordeaux deel uit van de klassieke herenkelder. De rode wijnen van Pinot Noir zijn vaak lichtvoetig, ze hebben een elegantie en finesse die je ongeoefend snel aanziet voor enkelvoudig. De rode Bourgognes laten zich niet gemakkelijk kennen. Claartje Grielis zet zes witte en zes rode Bourgognes op tafel. Ze bezocht alle domeinen die op tafel staan. 


Cremant de Bourgogne millesimé 2011 Parigot
Beschaafd is de typering van Noël. Lekkerder dan champagne, zegt Kees. Deze mousserende wijnheeft een geur met wat Turks fruit, brioche en peer. Fruit en bloemetjes, de geur is mooier naarmate de cremant langer in het glas is. Frisse smaak met wat mandarijn en citrus. Je mag mij zondagochtend wakker maken voor zo’n glas met een roereitje. 



Rully 1er Cru ‘Meix Cadot’ 2012 Domaine Ronald Sounit
Zeer aantrekkelijk glas met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Nu al een licht stinkertje in de geur, amandel en vanille, vanille en ananas, volle aandronk met mooie bitters en rondeur, een echte eetwijn. 

zondag 7 december 2014

Technisch wijnproeven: hoe doe je dat?

Wijngaarden Sardinië waar de Turriga wordt geoogst
“De wijn is droog, ik mis in deze wijn zuren”, zegt een proever. “Hoe kun je dat nou zeggen? Het is een wijn met véél zuren”, zegt een ander. Wát proeven we? En hoe benoemen we dat? Technisch proeven staat centraal in de proeverij van Rob van Ginneken. Hij zet in een serie een simpele wijn naast een topwijn. Beiden zijn lekker. Maar hoe brengen we het kwaliteitsverschil onder woorden. De simpele wijn kost vijf-en-halve euro, de topwijn zeven tot acht keer zoveel.
In veel van onze blindproeverijen staat het determineren van de druif en streek centraal, welke wijn hebben we in het glas? In deze proeverij doet dat er niet toe. Bij technisch proeven staat het benoemen van wat we proeven op de tong centraal. Gelukkig helpt Rob ons met het ezelsbruggetje BLICE. Benoem wat je proeft aan de hand van:

Balans: zijn alle smaak-, geur en structuurcomponenten in de wijn goed in balans? Dus: smaakt het zoals het ruikt? Zoet-zuurbalans? Houden tannines en fruit elkaar in evenwicht. De balans is een totaal beoordeling, een 'holistische' beoordeling. Als iets aan de wijn negatief is uit te leggen, op een vervelende manier (zuren, hout, geur belooft meer dan smaak waarmaakt, etc.) is er geen balans.

Lengte: een hogere wijn onderscheidt zich van een eenvoudige wijn door de lange afdronk.

  
Intensiteit: de hoeveelheid geur en smaak. Die is natuurlijk ook afhankelijk van de herkomst.

Complexiteit: de diversiteit van geur en smaak. De smaakcomponenten van een eenvoudige wijn zijn enkelvoudig, een kwalitatief hogere wijn verrast omdat we steeds nieuwe geuren en smaken ervaren. 

Expressie: is de wijn representatief voor zijn druivensamenstelling en herkomst?