zondag 2 november 2014

Bio-wijnen overtuigen

Het leven van een wijnbouwer heeft poëtische en prozaïsche kanten.  Beelden van zonovergoten lunches, diners bij het haardvuur, de romantiek van de boerderij. De werkelijkheid van een wijnbouwer is minder poëtisch: keihard werken, dagelijks leven met risico’s van ziektes, schimmels, heftige weeromstandigheden. Vorst- en hagelschade kan zomaar de helft of meer van het jaarinkomen in luttele minuten doen verdampen. De schimmel meeldauw is een probleem in alle wijngaarden. Moderne technologie heeft wel voor oplossingen gezorgd, maar chemische bestrijdingsmiddelen doden het leven in de wijngaard.  Wij zijn het lezen van de natuur verleerd. Er zijn oude hulpmiddelen om onzekerheden te lijf te gaan, zoals de zaai, plant en oogstkalender van Maria Thun (foto), die onder meer rekening houdt met de stand van de maan. Zulke kalenders bestonden al bij de Kelten en de Maya’s. Maria Thun baseerde de kalender op theorie van grondlegger Rudolf Steiner. Er zijn wijnbouwers die letterlijk luisteren naar de druiven, ermee praten. Noël Geisen stelde een proeverij samen van bio-wijnen. Een generatie terug waren bio-boeren nog een verwaarloosbare minderheid, hoewel de besten toen ook al briljante wijnen maakten. Door de aandacht voor duurzaamheid en steeds betere resultaten zijn biologisch werkende wijnbouwers nu steeds normaler. Er zijn importeurs die zich specialiseren in natuurlijk werkende wijnbouwers. Op onze studiereis naar onder meer Duitsland hebben we in de wijngaarden het verschil kunnen zien tussen de wijnboeren die wijnstokken bespuiten (de grond is daar ‘dood’) en biologisch werkende wijnboeren (soms slordig uitziende wijngaarden, maar met een enorme rijkdom aan wilde planten). 


Champagne Bruno Michel cuvee Blanche
True to type champagne. Gemaakt van Pinot Meunier en Chardonnay. Brioche ‘ohne Ende’, zegt Willem Jan. Peren, gist, rijpe appels, goede zuren, mooie mousse, elegante smaak die doet verlangen naar volgende slok, volgend glas. Overtuigend.

Domaine Bott Geyl 2011 Gewurztraminer ‘Les Élements’
Deze wijn staat naast een Touraine met hoge zuurgraad en een fraaie Grüner Veltliner. De Gewürztraminer uit de Elzas steekt de andere wijnen naar de kroon: geelgouden kleur, perzik, lychees, erg mooie neus en concentraat in de smaak. Hap Sap. Hier een rillettes bij en de hemel opent zich. Hartendief van Noël.


Domaine Ganevat 2010 Côtes de Jura, Chardonnay
Mooiste wijn van de proeverij. Bloemrijke neus, expressief en breed. Kees ruikt boenwas en proeft een piepklein zoetje. Ik proef inderdaad rondeur in de smaak, maar ook een hele droge afdronk, die me zelfs een beetje aan fino sherry doet denken. Uitermate boeiende en karaktervolle witte wijn. 

Le Clos du Caillou 2012 Côtes du Rhone
Gemaakt van 90% Grenache, aangevuld met Syrah, Mourvèdre en Counoise. Een wijn die veel reacties oproept. Ank ruikte drop en aarde. Martijn ruikt appelmoes. Just prijst de breedte van de wijn met peper en peperkoek in de neus, krenten en een herfstbosassociatie, in de smaak een combinatie van bramen, bosbessen en frambozen. Mijn aantekeningen: frambozen, strakke neus, hap sap smaak met concentraat en rondeur. Heel aangename wijn. 


Mas Baux 2008 Soleil Rouge, Côtes de Roussillon
Hartendief van Noël. Gemaakt van 70% Mourvèdre, aangevuld met Syrah en Grenache. Ik ruik anijs en medicinale tonen, gestoofde pruimen en een proef straffe, karaktervolle wijn. Just ruikt tabak, leer laurier, pruimen, vanilla en braam. 


Il Conventiono 2007 Vino Nobile de Montepulciano
In een serie met twee Bourgognes, “is deze wijn veruit de beste” zegt Rob. Hij heeft een associatie met stallucht in de geur en prijst de uitstekende balans van de wijn. Ik ruik een medicinale toets in de geur, iets van aarde en rubber. Karaktervolle smaak, héél rijk, de wijn is nu à Point! Lekkere wijn met mooie bitters, chocoladetonen: hele rijke wijn.

  

Geen opmerkingen: