zondag 19 oktober 2014

Crozes Hermitage doorgeproefd



De grootste AC in Noord Rhône, Crozes Hermitage met ruim 1.500 hectare wijngaarden, is het thuis van een groep jonge wijnmakers met Nieuwe Wereld ideeën en houding. Dat schrijft wijnschrijver Matt Walls in het wijntijdschrift Decanter. Hierdoor geïnspireerd selecteerde Peter van den Besselaar 13 Crozes Hermitage, een wit en twaalf rood, om door te proeven. De verschillen tussen de wijnen roepen aardig wat discussie op.

Crozes Hermitage is ‘un vin democratique’, zegt wijnbouwer Natacha Chave. De wijn is goed verkrijgbaar en heel toegankelijk, maar onderschat de wijn niet! Mede dank zij de bescheiden herkomst is Crozes-Hermitage nu hét gebied waar experimenten plaatsvinden, de Nieuwe Wereld in de Noord Rhône. Het heeft geen last van de excessen die de Nieuwe Wereld twintig jaar geleden kende: jam-achtig druit, hoge alcoholpercentages, 100% nieuw eiken. Dat wil zeggen: nu niet meer. Er is wél de opwinding die de huidige Nieuwe Wereld ook karakteriseert: een open en dynamische houding om het beste van de hedendaagse technologie en wijnmakers methoden toe te passen. Hoewel Nieuwe Wereld qua houding, zijn de topdomeinen eigenlijk vooral geïnspireerd door de beweging naar natuurlijke wijnen en bio-dynamiek in vooral de Bourgogne. Er is een ontluikend aantal frisse, elegante, aromatische wijnen die een bewijs vormen voor de unieke expressie van de Syrah druif.

Crozes Hermitage 2012 Blanc, Yann Chave
70% marsanne, 30% rousanne, klei/kalksteen bodem, bgisch gemaakt. Dit is geen feest om te ruiken, zegt Martijn. Dennen en citrus ruik ik, zegt Noël, om daaraan toe te voegen: dit is een wijn die altijd tweespalt oproept, love it or hate it. Veel te jong is deze wijn, zegt Paul, die bittere amandelen ruikt en proeft. Wijn van deze druiven heeft niet zoveel zuur en is daar ook aan te herkennen. Ik merk dat ik de wijn ná alle rode wijnen beter kan waarderen dan vóór de rode wijnen. De wijn doet het goed bij de kaas.

Crozes Hermitage 2009 Domaine Belle, cuvee Louis Belle
Alle rode wijnen zijn gemaakt van 100% syrah. Deze wijn vind ik lastig om te beoordelen, mijn aantekeningen geven: ontoegeeflijke wijn, veel tannines en bitters, een beetje boers en stoffig. Maar de meeste proevers zijn juist enthousiast. HansL benoemt leverworst en wierrook in  de geur, een  gepolijste smaak, mooie zuren en elegant. Anke ruikt aarde, rode bes en prijst de stevigheid in de wijn. Toos geeft aan dat de wijn een stevige structuur heeft, ruikt chocolade en jam in de neus, en benoemt de neus pakkend als ‘ontploffende vuursteen’. Domaine Belle is een traditionalist. Het domein heeft 25 ha wijngaarden in 3 gemeenten. Larnage is de enige gemeente in de Croze-Hermitage met een bodem met witte kalksteen klei: kaolin. 38 hl/ha, 100% syrah, 16 mnd hout waarvan 15% nieuw, handgeplukt

Crozes Hermitage 2010, Gilles Robin, cuvee Alberic Bouvet
Rendement liggen laag, in 2009 25 hl/ha., de druiven worden met de hand geplukt. Er wordt zeer weinig zwavel gebruikt.  Albéric Bouvet wordt niet gefilterd voor de botteling, eventueel is er klaring met eiwit. Het is een wijn met goed bewaarpotentieel. Alle percelen gisten afzonderlijk, als de stelen rijp zijn wordt 70% niet ontsteelt omdat deze steeltjes bijdragen aan complexiteit. Nello ruikt tijm en rozemarijn, hij noemt de neus wat lomp maar de smaak heel rond. Gerard prijst juist de mooie neus met zwart fruit en wat zoetigs. Stevige zuren en prettige bitters, zegt hij. Ik vind de geur nogal ingetogen, de wijn heeft een stevige smaak en goede balans.

Maxime Graillot
Crozes Hermitage 2012 Alain Graillot
Deze wijn krijgt van alle proevers positieve commentaren. Rob prijst de lekkere neus met specerijen (oa kaneel), de sappige smaak en mooie smaakvoortzetting. Henk ruikt kersen en tabak. Willem Jan denkt zelfs aan  zijn indonesische kruiden, zoals djinten en peper. Mooi fruit, balans, een heel fijne wijn. Mijn aantekeningen: chocolade en vuursteen in de geur, goed concentraat, serieus glas. Moet zich nog ontwikkelen. De naam Graillot is nu synoniem met Crozes-Hermitage, maar feitelijk zijn het ‘nieuwkomers’ in de regio. Alain Graillot vestigde zich vanuit Parijs hier in 1985. Zoon Maxime runt nu het wijnbedrijf, hij startte zijn eigen firma Equis in 2004 naast de zorg voor het familiebedrijf. Hij streeft ernaar het visitekaartje te zijn van Crozes-Hermitage met ‘authentieke, diepe Syrah aroma’s’. Wijndomein Graillot ontsteelt de druiventrossen niet voor de fermentatie, ze zijn overtuigd dat de steeltjes bijdragen aan de structuur en de levensduur.

Crozes Hermitage 2012 Laurent Combier
45 hl/ha, 100% syrah, handgeplukt, vinificatie 10 maanden beton, stokken vanaf 10 jaar, terroir: klein, kalksteen, kiezels, löss. Rob noemt dit ‘bijna Duits rood’ en typeert de wijn als elegant. Henk vindt de zuren te dominant, prijst de neus met bessen, cassis en rood fruit. Willem Jan ruikt gestoofd fruit, drop, munt en laurier. Mijn aantekeningen: geparfumeerde geur, erg mooi en breed met naar mijn idee wat amarene kersen. Fraaie zuren en lekkere souplesse. Biologische wijn.

David Reynaud
Crozes Hermitage 2011, David Reynaud, Les Croix vieilles vignes
David Reynauds’ wijnbedrijf ligt in een oostelijke hoek van het nieuwe zuiderlijke deel van de AC. Dit grote vlakkere gebied bestaat uit plateaus van rode klei, zand en keien, van een formaat dat niet zou misstaan in Châteauneuf du Pape. De rode en witte wijnen die hier vandaan komen lijken wat rijker te zijn. Reynaud is een beer van een vent met pretogen en een ontwapenende lach. Zijn verhaal is niet ongewoon onder de nieuwe Crozes-Hermitage domeinen. Anders dan het westelijk deel van de Noord Rhône was hier gemengde fruitbouw; je treft nog steeds oude perzik- en abrikozenbomen aan tussen de wijnstokken. Zijn voorouders zijn al jarenlang boeren die de druiven aan de lokale coöperaties verkochten. Toen zijn militaire diensttijd erop zat in 2000, stopte hij de samenwerking met de coöperatie om een eigen domein te creëren, Domaine les Bruyères, op bio-dynamische leest geschoeid. Zijn wijnen zijn herkenbaar. Ze zijn een toonbeeld van de typerende Syrah geuren, nogal floraal en peperig. De term natuurlijke wijn gebruikt hij zonder scrupules, omdat hij nooit suiker, zuren of gist toevoegt en een minimale hoeveelheid sulfiet. Hij heeft een gevoel voor experimenteren dat minder voorkomt in andere delen van het Rhônegebied. Zijn wijnbedrijf is als een speelplaats: betonnen eieren voor de fermentatie, verticale persen voor de rode wijn en een opmerkelijk succesvolle cuvée Entre Ciel et Terre, die helemaal zonder sulfiet is gemaakt, vooral om zichzelf te plezieren. Van David Reynaud proefden we de 2012 reguliere cuvee; expressieve spannende neus met hoge zuurgraad. Nello typeert deze wijn met ‘een balsamische neus, medicinale mond’. Ik val wel voor deze vieilles vignes 2011: een geurige neus met mooi rood fruit en vanille. Liefelijke, elegante smaak, beloftevol. Gerard noemt de kleur inktig, ruikt sigaren en zoete framboos, hij benoemt de krachtige zuren en oordeelt de wijn als aangenaam.

We weten: dezelfde druiven kunnen in handen van een wijnbouwer heel verschillende wijnen geven, dat is wat we hier ook zien. De mening van onze proevers over de traditionalisten is meer consistent dan de opvattingen over de vernieuwers.

Geen opmerkingen: