zondag 1 december 2013

De vinologen leermethode

Vinologen examens zijn multiple choice. Nello Pischedda maakte een multiple choice proeverij. Die zijn uitermate leerzaam, als de keuzemogelijkheden slim zijn gemaakt. En laat dat maar aan Nello over. Drie keer neemt hij de in deze proeverij de deelnemers minzaam bij de neus. Bijvoorbeeld iedereen die de Brunello di Montalcino 2010 van Castello Banfi denkt te proeven… “Die wijn ligt nog op fust en kan nog niet gebotteld zijn.” Goedemorgen!

Mooiste witte wijn
We mogen kiezen uit a) Rias Baixas 2011 Pazo de Señoras, Albarino druif, b) Viognier 2012 Yves Cuilleron of c) Chardonnay Fontanelle 2012 Castello Banfi. Dat zijn dus drie verschillende druiven, albarino, viognier of chardonnay, en dat moet toch te doen zijn, zou je denken. De wijn is gekleurd, heeft een neus van peren, perzik, aards en met kruidige bloemetjes. Finessevolle neus, vrij hoge bitters in  de afdronk. Eetwijn is mijn conclusie. Uiteraard is de discussie hier het interessantste, het leerzaamste, want waaraan herkennen we… Uiteindelijk blijkt het de Spaanse wijn te zijn, letter a.
Bordeaux versus Italië
We mogen kiezen uit a) Château de Fieuzal 2007, Pessac Leognan, b) Château Moulinet 2006, Pomerol of c) Brunello di Montalcino 2010 van Castello Banfi. Edele en rijke neus, fantastisch! Kers, kreupelhout en stallucht. Ik hoor ook proevers laurier, paprika en aardbei benoemen. Rob roemt de gedistingeerde neus. De smaak is klassiek, met nogal wat bitters in de afdronk. De Italiaanse wijn kan het niet zijn, dus moet het Pessac Leognan of Pomerol zijn. De Pessac zegt Rob, want anders is het een slechte Pomerol. Het ís de letter b, Pomerol, maar die is verdorie helemaal niet slecht, alleen wat strenger en minder rondeur dan je zou denken. Dus toch een moeilijke keuze.
Keuze uit drie rode druiven
We mogen kiezen uit a) Barolo 2009, Fratelli Alessandria, b) Elzas Pinot Noir ‘Muré’ 2006, Clos Saint-Landelin of c) Brunello di Montalcino 2001 Riserva, Col d’Orcia. Drie verschillende druiven, nebbiolo, pinot noir en sangiovese, althans de kloon Brunello. En ook nog drie verschillende jaren met maar liefst acht jaar verschil. Kat in het bakkie, zou je denken. Mispoes. Bruine kleur. Interessante en mysterieuze neus, zegt Rob. Doet hem aan linoleum denken. Henk roemt de mooie smaak, Willem-Jan benoemt steen, tabak en leer in de neus, een pittige smaak die lang nahangt. De wijn is van de serie waar hij in staat de meest elegante en verfijnde, ik ruik ook dennebos. Véél kracht, prachtige balans. Mijn keuze valt op de Brunello, de archetypische Italiaanse edele wijn, want ik ruik ook geen rozen in de neus (karakteristiek voor Barolo) en ben geen liefhebber van Barolo. “Maar Peter, Barolo is zó lekker!”, verzucht Nello. Het is wijn a, Barolo. Hartendief van Nello.
Mooiste rode wijn van de proeverij
We mogen kiezen uit a) Château Talbot 2009, Saint Julien, b) Ornellaia 2009, Toscane of c) Côte Rotie ‘Terres Sombres’ 2010 van Yves Cuilleron. Leer en fruit in de neus, zegt Berry, nog veel te jong en bessensap in de smaak. Mijn aantekeningen: diepe kleur, een rijke neus met kersen, zwoel! Te expressief voor een Bordeaux. Klassieke sappige smaak met goede zuren en een uitstekende balans. Rob typeert de wijn zónder de druif te determineren: te lekker voor Bordeaux, te fris voor Orenallaia. Hij raakt the Bull’s Eye: het is wijn c, Côte Rotie. Hartendief van Nello.
Lastigste keuze van de proeverij
We mogen kiezen uit a) Amarone della Valpolicella Classico 2007 Masi, b) Nuits Saint Georges 1er Cru Aux Perdrix 2009 Domaine des Perdrix of c) Charme 2007 Douro, Niepoort. De wijn heeft een hele lichte kleur. Noël roemt de fijne neus en prijst de elegantie, het is zijn type wijn. Just ruikt wat zoetheid in de neus, stooffruit en kaneel. Ik vind de neus ingetogen met vooral wat kreupelhout, daarna volgt een heel verfijnde smaak met elegantie in het kwadraat. Waar denk je dan aan: natuurlijk, Bourgogne! Maar deze wijn – écht iets voor de liefhebbers – met wat toffee in de afdronk, blijkt de Portugese topper te zijn van Niepoort. G-e-w-e-l-d-i-g glas wijn.
Deze methode van proeven is leerzaam. Je moet immers steeds determineren en benoemen waarom je welke keuze maakt. Maar het kan nóg beter, denk ik. Als we niet 11 series zouden proeven, maar 3 of 4 – dan kan na de onthulling de moderator de twee andere wijnen inschenken en kun je dus écht de drie wijnen van de multiple choice vergelijken. Enfin, dat is een goed idee voor het volgende seizoen. Zeker is dat je die multiple choice alleen slim kunt maken met veel wijn-en proefkennis. De pet gaat af voor Nello, die dat fabuleus goed heeft gedaan!

1 opmerking:

Rob van Ginneken zei

"Als we niet 11 series zouden proeven, maar 3 of 4 – dan kan na de onthulling de moderator de twee andere wijnen inschenken en kun je dus écht de drie wijnen van de multiple choice vergelijken." Goed plan! Wie pakt het op? Ik heb zelf mijn voorjaarsproeverij al klaar: indrinker, 2 series van 5, uitdrinker.