zaterdag 28 januari 2012

Herrie in de kelder proeverij

Paul Heemskerk brengt wijnen uit zijn kelder op tafel. Hij stoeit met een vraag. Benut ik ruimte voor flessen die moeten rijpen? Of leg ik flessen weg waar ik direct van kan genieten, zegt Paul. Hij brengt beide soorten wijn op tafel. Bijvoorbeeld de lekker ongecompliceerde witte Little James Basket van Sainte Cosme, gemaakt van sauvignon blanc en viognier. Of de Portugese Kopke wijnen uit de Douro. Zonder meer lekkere wijnen. Hieronder echter een keuze van de wijnen die móeten rijpen en dan hun rijkdom tonen.
Château Gaudrelle 2010 Vouvray
Sec Tendre staat op de fles en dat tendre moet slaan op een zoetje in de aandronk. Een neus met citrusfruit, mango en honing. Erg mooie balans in deze wijn van chenin blanc uit het Loiregebied. Veel fruit zegt Kees. Mooie bitters op het eind, aldus Claartje. Piepjong nu nog, en toch al lekker. Kan moeiteloos een jaar of vijf de kelder in. En dan ieder half jaar ervan genieten.

Château Lynch Moussas 2006, Pauillac, 5e Grand Cru Classé
Kreupelhout en leer in de neus. Volle aandronk, wijn met veel kracht, goede balans en verfijnde zuren. Later ook aardse tonen. Bertram mist wat body in het middengedeelte van de wijn. Rob noemt de wijn elegant, Dimph noemt als smaakcomponenten vanille, kers, peper, koffie, drop en tabak.

Poliziano, Vino Nobile de Montepulciano 2006
Gemaakt van 85% prugnolo, aangevuld met colorino, canaiolo en merlot. Een mooie uitdager naast de klassieke Bordeaux. Beide wijnen zijn de moeite waard, de Toscaanse wijn maakt net even meer indruk. Grafiet en rozebottel ruikt Rob in de neus, Dimph noemt de wijn kruidig. De neus is mooi rijk met een impressie van zoethout. Rondeur en souplesse in de smaak met wat tabaktonen, de wijn combineert kracht en finesse.

Sainte Cosme 2006, Gigondas
Een elegante wijn met geweldig veel fruit, cassis in de neus en de smaak, aldus Gerard. Ik vind dit een mooi gemaakt klassiek glas wijn, tabak en kers in de neus, prettige aandronk, vief, mooie zuren, levendige wijn.
Clos de los Siete 2008, Mendoza, Argentinië
Hartendiefje van Paul. Roodzwarte kleur, kruidig en milde bitters met ook nog fruit, zegt Gerard. Mint in de neus, jammig en met hoog concentraat, aldus Peter E. Het bouquet doet mij denken aan een inktpotje, en de geur van gebrande suiker (Buijsman). De aandronk is zwoel, en dan een ontzettend lekker mondgevoel, charmant en innemend, dit is hap sap, verlangen naar de volgende slok!

Michel Torino Tannat reserve 2008, Argentinië
Wijn gemaakt op maar liefst 1.700 meter hoogte. Ronald ruikt iets van wierrook. Zwart paarse kleur, zegt Gerard, met een neus die kruidig is, ruikt naar cassis en een smaak die ‘hoekig’ is. Paul vertelt dat deze wijn al twee dagen openstaat. Die dagen hebben hun werk goed gedaan, vind ik. Want ik bemerk een prettige rondeur in het mondgevoel. Duidelijk een zoetje ook. Bittertje in de afdronk. In mijn aantekeningen staat: een ‘Beest van een wijn’.


Mas Amiel Grenache Noir, Maury
Deze vin doux naturel zit in een hip moderne uitmonstering, heel leuk. Hartendiefje van Paul. Dat is te begrijpen, een heel elegante wijn, prettig zoet en heel fris. Geweldige dessertwijn.

maandag 23 januari 2012

Tourtje Europa blijkt Tour d’Amour

Claartje Grielis had een Tourtje Europa als thema van een typische Claartje proeverij: witte onderleggers, klassiek-elegante wijnen afgewisseld met extroverte nieuwlichters zonder valse bescheidenheid. Het werd een Tour d’Amour met fraaie wijnen voor iedereen.
De indrinker zet meteen de toon: Chateau D’Esclans steekt Ott en andere Provence top-rosé naar de kroon. In kwaliteit en in prijs. Hun Domaine Sacha Lichine "Les Clans" Rosé 2008 van 75% Grenache & 25% Rolle (Vermentino) krijgt 18/20 van Gault-Millau. Ik noteer een mooi helder glanzende zalmrose kleur, een minerale, expressieve neus van besjes en framboos die je van afstand kunt ruiken. Stevige friszoete aanzet,  wat beperkte zuren, bittertje achterin, misschien zelfs een beetje aards. Nello roemt de vulling, het evenwicht en de romigheid van deze mooie wijn.

De eerste serie werd breed herkend als Riesling van de Moezel. Het helpt natuurlijk als je weet welke wijnreisjes Claartje de laatste tijd gemaakt heeft. Dan komen er altijd mooie wijnen mee terug. Zoals de Ansgar Clüsserath Trittenheimer Apotheke 2008 Riesling Spätlese. Meloen en boenwas in de neus, zwoelzoete aanzet en toch prachtig frisse zuren tot in de afdronk. Ik was er deze zomer, mooie wijnen van een herkenbaar type, heerlijk drinkbaar aan de oever van de Moezel.
De tweede serie werd door een aantal proevers veel moeilijker bevonden. Zowel in het determineren als in de smaak. Wijnen met weinig zuur leiden altijd tot smaakdiscussies. Deze wijnen zijn goudgeel met beperkte zuren, iets stoffig met een groene ondertoon. Lastig. Paul herkent hazelnoot, boter en stro als Chardonnay-signalen. Toos herkent terecht Hongarije. We proeven twee wijnen van St. Andrea, de wijnmaker van 2009. De Napbor Egri Cuvée 2008 valt op door zijn diepe kleur en smaak, maar ook door zijn variatie aan druiven: Chardonnay (45%), Pinot blanc (27%), Sauvignon blanc, Hárslevelü, Viognier, Rajnai Rizling en anderen…  De tweede wijn, Örokké Egri Feher 2008, gemaakt van Hárslevelü, Chardonnay, Olaszrizling, Sauvignon blanc, Szürekebarát, is mineraliger en lichter van karakter.
Verder met twee rode wijnen in de derde serie. Paul vindt in de eerste wijn de zuren en bitters nogal fors, de tweede heeft meer balans. Hans zou de wijnen nog laten liggen. Ik noteer bij beide wijnen iets evolutie in de rand, toch nog jong, iets natte wol in de neus, flinke bitters, iets groen nog, met de tweede wijn duidelijk meer rondeur en iets minder fruitexpressie. Voor mij Duitsland, de Ahr. En in de overmoed wed ik met Cees vd Wiel dat beide wijnen van Deutzerhof zijn. Helaas. Wijn 1: Kreuzberg, Ahr, 2008 Spätburgunder Devonschiefer. Wijn 2 inderdaad Deutzerhof Cossmann-Hehle, Ahr, 2007 Spätburgunder Balthasar C. Mooie wijnen die mij ook weer een mooie wijn kosten.
Voor de proevers is het altijd fijn als ze er niet te ver naast zitten. En dan is het fijn als er typische wijnen op het programma staan. In de vierde was Italië de volgende halte in de Tour. Als eerste een donkerrode wijn met iets evolutie in de rand. Mooie zwoel-harmonieuze aanzet.  Nog iets stoffig, tannines, tandplak. Maar ook al balans. Ronald determineerde zeer goed Bolgheri : Guado al melo, Bolgheri superiore 2006, Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot. Prachtige wijn.
Claartje bouwde de intensiteit en de concentratie van de wijnen verder op met een Anglianico del vulture “Il Repertorio” 2005 van Cantine del Notaio. Volgens Peter vd Ende jammig-dik kruidige fruit met veel “sjep”. 

In serie 5 Laat Claartje de laatste sluier van terughoudendheid vallen. Vega Sicilia maakt smaakvolle, elegant-beschaafde wijnen die tot de mooiste van de wereld behoren. Parker rijdt geen elegante Lancia maar een vette Chrysler. We proeven twee Parker-wijnen van 95 punten. Als eerste de Pintia Toro Cosecha 2005, een eigendom van Vega Sicilia in Toro, iets verderop langs de Duero. Heftige concentratie, bakken rood fruit, modern gemaakt van de Tinta de Toro, een kleine dikhuidige Tempranillo.  Het is pas 5e jaargang van deze wijn maar hij heeft al een “forse” reputatie. De tweede wijn, Aalto 2003 Ribera del Duero  is gemaakt door de voormalige wijnmaker van het vlakbij gelegen Vega Sicilia. De wijnen zijn bijna zwart van kleur, met een eau de vie neus, een vet-zwoele aanzet met veel alcoholzoet. De Pintia onderscheidt zich door het kruidige karakter en het geconfijte fruit. De Aalto typeert zich meer naar koffie, drop en iets meer zuren. Ronald herkent voorzichtig nog tempranillo, maar hij wordt meteen terechtgewezen: dat kan toch niet met die kleur en dikte… Sommigen mensen houden van Lancia’s, anderen van Chryslers.

En daarom had Claartje nog een zesde gang: Bordeaux wordt meteen breed herkend. Twee mooie klassieke donkerrode wijnen met laurier, cassis, fijne concentratie, mooie zuren en toch zacht. Toos constateert dat twee wijnen op elkaar lijken, waarbij de ene steeds net een tikje lichter is. Terecht: het gaat om Chateau Magdelaine St. Emillion 1er G.C. 2007 én hun tweede wijn,  Les Songes de Magdelaine, St. Emillion G.C. 2007. Het was een heerlijke en interessante avond van tegenstellingen. Met een happy end in de vorm van een mooie Béres Tokaji Magita Riesling cuvee. Claartje noemt de De Magdelaine 2007 en Aalto 2003 als hartediefjes van de avond. Both of Best Worlds.
Verslag en proefnotities Noël Geisen

zaterdag 14 januari 2012

Duitse rieslings: volstrekt unieke wijnen


 Het hoeft niet. Maar het is een leuk gezelschapsspel. Jezelf het hoofd buigen over onzinnige vragen. Als je de rest van je leven nog maar wijn van één druif mag drinken, welke druif is dat dan? De dialoog over zo’n vraag geeft kenners plezier. Kies je voor een veilig antwoord? Laten we zeggen merlot of cabernet sauvignon. Hele populaire druiven. Of kies je voor een spannend antwoord, misschien een curieuze druif? De teroldego of scheurebe. Mogelijk gaat de discussie daarna over de verschillende soorten wijn die van een druif kunnen worden gemaakt. Ik zou twijfelen tussen chenin blanc en riesling. Want variatie is fijn, en van deze druiven worden héél verschillende wijnen gemaakt. Dat maakt ze in de ogen van het brede publiek ook tot moeilijke druiven. Je weet immers niet precies wat je koopt: krijg ik een droge wijn, een wijn met restzoet of zelfs een edelzoete wijn. Riesling is de donderjager waarvan al sinds mensenheugenis verfijnde en beroemde wijnen worden gemaakt. In hele oude prijslijsten van wijnhandelaren kun je dat zo mooi terugzien. Naast de fameuze Pauillac en Sauternes staat tegen een zelfde prijs Rijnwijn of Moezel. Sommige namen zijn door roekeloze marketeers verkwanseld door onder die naam matige massawijnen op de markt te brengen, zoals Liebfraumilch. Andere namen hebben nog de glans van vroeger, zoals Bernkasteler.

Het is heel prijzenswaardig dat de broers David en Felix Warners het initiatief namen om een wijnhuis te starten die de riesling wijnen centraal stelt. Felix is te gast bij de Brabantse Wijnsociëteit. Wij proeven veertien wijnen van Rieslinghuis. Hieronder een impressie met zoals altijd een persoonlijke selectie.


Ürziger Würzgarten 2009 Riesling Spätlese feinherb, Jos. Christoffel Jr., Mosel
Mooi bloemige tonen in de neus, die ook vooral naar mineralen en jasmijn ruikt. Kees ruikt sinaasappel. Fijne zuren, levendige wijn, mild en met een goede balans. Na afloop vraag ik de organisator van de proeverij altijd welke twee hartendiefjes hij heeft. Felix noemde zonder lang dubben meteen deze wijn. Da’s sympathiek, want meestal worden bijzondere  en exclusieve wijnen genoemd. Deze prettig geprijsde wijn is héérlijk en heeft die typerende riesling expressie. Uniek is zijn soort.

Battenfeld Spanier Hohen-Sülzen 2009 Grüner Sylvaner, Rheinhessen
Goudkleurig, Toos ruikt appel, meloen en steen. Paul benoemt de geur als Bourgondisch en benoemt amandel. Zelf vind ik de neus heel verfijnd, tikje gesloten wellicht. De wijn is geconcentreerd, met veel kracht, goede zuren en prettige balans. Deze wijn steelt de show naast de chardonnay van Künstler.

Hochheimer Stielweg 2008 Riesling trocken, Alte reben, Künstler, Rheingau
Künstler mag alle chardonnay rooien en riesling ervoor in de plaats zetten, zegt Bertram. Hij prijst de mineraliteit en fijne zuren in deze Rheingau wijn. HansL zegt dat de wijn juist mooi is door de tegenstellingen die in één fles zijn verenigd. De wijn is heel compleet, staat in mijn aantekeningen. Wat gist en toast in de neus en later mineraliteit. Ik vind de wijn nog jong, heel sappig en met een uitstekende balans. Lange afdronk en dat is altijd een indicatie voor een goed gemaakte en hoge wijn. Künstler is een meester-wijnmaker.

Mandelberg 2008, Riesling Alte reben, Philipp Kuhn, Pfalz
Naast Künstler staat deze 2008, met een verfijnde neus waarin ik meloen ruik. Bertram ruikt rijpe appel, groene ananas en een wat rare tropische toon. De wijn zet iets strakker in, aldus Bertram met pittige zuren en voldoende zachtheid. De aandronk typeer ik als charmant, goede zuren en prima balans.  Duidelijk ook citrustonen.

Felseneck 2010 Riesling Grosses Gewächs, Schäfer-Fröhlich, Nahe
Hartendiefje van Felix. Een wijn om nu al – maar later nog meer – van onder de indruk te raken. Heldere kleur. Ik raak vrolijk van deze neus: briljant mooi! Mineralen en brandnetel, Claartje typeert de neus als citrus en zweetvoeten. De wijn heeft meer kracht dan charme, goed concentraat en heel compleet. Kan en moet rijpen. Is daarna een geweldige eetwijn.

Kirchenstuck 2010 Riesling Grosses Gewächs, Battenfeld Spanier, Rheinhessen
Kleur van oud goud. De neus geeft een impressie van nat karton, die vervliegen, om daarna lekkere citrustonen te geven. Claartje ruikt ananas, de wijn is mooi vol, rond en droog. Elegant is het oordeel van Claartje. Goed concentraat en lange afdronk. Boeiend glas.
Hoge wijngaarden in Piesport

Piesporter Goldtröpfchen 2008, Riesling Kabinett, Reindhold Haart, Mosel
Dit is weer zo’n typische riesling die volstrekt uniek is. Sommige wijnen kunnen alleen in Duitsland gemaakt worden, zegt Felix. Verfijnde neus, schitterende aandronk met een levendige balans tussen zoet en zuur.

Piesporter Goldtröpfchen 2008, Riesling Kabinett, Sankt Urbanshof, Mosel
Zelfde wijngaard, zelfde druif, zelfde jaar. Andere producent. Voor beide wijnen mag ik wakker gemaakt worden, ’s nachts. Maar misschien dat ik deze nog nét een tikje beter beoordeel. Gesloten neus. Maar verder een loepzuivere wijn: vief en goede balans, wijn met veel spanning en nog een lang leven voor zich.

Zilliken Rausch Riesling 2009 cuvee ‘Diabas’, Saar
Erwin ruikt appel, de wijn is iets droger dan de volgende, sappige wijn, snoepje. Naar het oordeel van HansL geeft deze wijn meer fruit, sinaasappelbitters, er valt meer in te beleven dan in de volgende wijn. Citrus en appel ruikt Dimph. Mijn aantekeningen: nog wat gesloten neus, enorm rijke en complexe wijn met een charmant zoetje en bitter in de afdronk. Mijn voorkeur gaat uit naar de volgende wijn. 91 WA punten.

Halenberg 2008 Riesling cuvee –R–, Emrich-Schönleber, Nahe
Lichtflorale neus met petrol impressie, frisse zuren, goed concentraat, hele mooie balans en goede lengte, zegt Dimph. Mijn aantekeningen: bloemige en rijke neus! Die zet zich door in de smaak, een botertje, rondeur en concentraat, héle lange afdronk. Deze wijn is levendig. Mineralen. Finesse en spanning.  94 WA punten. Drinkperiode tot 2030.

Heerkretz Riesling Auslese 2010, Wagner Stempel Rheinhessen
Wil verzucht bij deze wijn ‘heerlijk’. Paul heeft gerijpte Chaource meegenomen en die combinatie is prima. Schitterende neus met honingtoon, pracht concentraat, de wijn proeft op de tong om te beginnen met zuren en die gaan langzaam over in volzoet. Ananas-tonen en mineralen. Zo’n fles om de eerste zomerdag mee te vieren, een verjaardag, of zoals nu na een mooie proeverij. 90 WA punten. Drinkperiode tot 2026.

Een fijne avond voor liefhebbers. Wie zich verdiept in riesling, heeft daar een leven lang plezier van, is mijn overtuiging. David en Felix brengen het beste op dit gebied samen, en da’s gemakkelijk. Je hoeft geen kenner te zijn om te profiteren van hun aanbod, waarvan ze aangeven ‘dat enkele van de beste wijnen van de wereld’ er deel van uitmaken. Zo is het.

zondag 8 januari 2012

Nieuwjaarsreceptie 2012 met aandacht voor trends in wijnmaken en wijnhandel

Noël Geisen memoreerde in de nieuwjaar speech de hoogtepunten van een goed proefseizoen. Geweldig is dat de Brabantse Wijnsociëteit voor het eerst op het podium kwam bij de Grand Prix Saint Hubert (Richard, David en Noël). We proefden meer dan 550 wijnen in 38 proeverijen, vaak bijzondere druiven (alleen al de Veneto proeverij bestond uit 22 druiven).

Noël vroeg aandacht voor de goed verzorgde documentatie. Met Rob van Ginneken kreeg de proefwedstrijd een uitstekend winnaar. Noël verwoordde de gevoelens van veel leden bij het noemen van de hoge kwaliteit van de proeverijen en de verrassende thema’s: bijvoorbeeld de vitamine B10 proeverij, Buckler Bordeaux, wijn en spijs bij Pollevie, Gesamtkunstwerke en wijn en chocolade. We proosten met elkaar op een vineus en gezond 2012 met champagne.
Vinoloog en wijnhandelaar Bertram van Zwol (Henri Bloems Breda) nam in een causerie de trends in de wijnhandel en het wijnmaken met ons door. In zijn verhaal zaten veel interessante nice-to-know weetjes. Bijvoorbeeld dat de Champagneboeren 315 miljoen flessen produceerden in 2010 en… 319 miljoen flessen verkochten. Terwijl er nog een voorraad is van 1.4 miljard flessen. Nederland staat warempel in de top 10 van importerende landen (positie 10). Vóór de crisis kochten we in Nederland nog 4 miljoen flessen champagne (2007), na dalingen in 2008 en 2009 trok de verkoop in 2010 weer iets aan tot 2,5 miljoen flessen. Champagne is een gezond wijngebied, stelde Bertram. Van Bordeaux kunnen we dat niet zeggen. De voorverkoopcampagne 2010 heeft voor sommige châteaux een grote deceptie betekend. Maar ja.. als je de prijs per fles 40% hoger stelt, dan is het logisch dat je goodwill bij kopers gaat verliezen. Op wereldschaal zijn er altijd wel kopers, soms Amerikanen, dan weer Russen, of Aziaten. En dan blijkt de wijnhandel uiterst speculatief. Wie de tweede wijn van Lafite kocht in 2000 (50 gulden), kon die wijn op het toppunt van de hype voor 350 euro per fles verkopen. Gekkenwerk. Sinds september 2010 is de Lafite hype echter voorbij, stelde Bertram. De verwachting is dat de volle kelders in Bordeaux gaan leiden tot lagere verkoopprijzen als de wijn op fles is, dan de kopers in de voorkoop hebben betaald. Dan zal menig wijndrinker zich nog eens achter de oren krabben... Ondertussen stijgen de Super-Tuscans wél in prijs met stijgingen van 20 à 30% en hoger. Da’s toch ook wel jammer, want dan zijn Sassiscaia, Ornellaia e.d. voortaan niet meer in het bereik van de gewone liefhebber. Een duidelijke trend is de behoefte aan stevigere wijn die óók nog fraicheur hebben, stelde Bertram.
Zuid Rhone is vindplaats voor ontdekkingen
Hij tipte Zuid Rhone als het interessante gebied om flessen te kopen voor de kelder en na enkele jaren het wonder van een fraai gerijpte wijn te ervaren. Bertram selecteerde de wijnen voor de receptie, zijn keuze was uitstekend. We dronken achtereenvolgens de volgende wijnen op de receptie met een pracht  assortiment kazen, patés, hammen, coppa en truffelsalami van Paul Heemskerk (speciaalzaak den Bosch):
Drapier Champagne (magnum), frivool glas dat vrolijk stemt, gemaakt van pinot noir. 90% pinot noir aangevuld met pinot meunier en chardonnay. Feestelijk.
Louis Roederer Champagne (magnum), aan de Brut Premier wordt ongeveer 20% réserve wijnen toegevoegd, voor extra diepgang en complexiteit. Pinot noir (54%), chardonnay (34%) en pinot meunier (10%). De wijn rijpt vier jaar op fles. Klassieke en verfijnde smaak.
Montagny 1er Cru 2009 Boillet, Le Vieux Château, Jean-Marc Boillot is de kleinzoon van Etienne Sauzet, en is voorheen de wijnmaker geweest van Olivier Leflaive. Zijn witte wijnen worden gekarakteriseerd door een enorme concentratie, klasse en expressief terroir. Je steekt je neus in het glas en ruikt meteen mineralen, de typerende rokerigheid van chardonnay en veel fruit. Een harmonieus glas met een lekker bittertje. Verschillende proevers waardeerden deze wijn het hoogst.
Château Ramage la Batisse 2006 (magnum), Haut Medoc Cru Bourgeois, Klassieke Rooie Baai, zo’n altijd lekkere typerende Bordeaux. Het zijn deze wijnen die het moeilijk hebben in de concurrentiestrijd, bijvoorbeeld met de volgende wijn.
De Martino Cabernet Sauvignon 2007 Chili (magnum), kruidig en mooi uitgerijpt. De wijn heeft warempel een klassiek smaakgevoel, helemaal niet dat typerende Nieuwe Wereld cassis, voor mij een heel verrassende wijn, pracht challenger voor Bordeaux.
Domaine Grapillon d’Or 2009, Gigondas. Voor mij was dit de wijn van de avond, uitermate lekker. Bernard Chauvet runt samen met zijn dochter Céline dit domein, dat 15 ha bezit rond Gigondas en 2 ha in Vacqueyras. De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd. De maceratie duurt 15-20 dagen, waarbij de schillen met de most in contact blijven om een grote concentratie en complexe aroma's te krijgen. Om het meest pure van de wijn in de fles te krijgen wordt er niet gefilterd en lagering geschiedt gedurende 1 jaar op oude vaten. Een hele brede neus met tabak, leer, morelkers en chocolade. De smaak is lekker dik, veel concentraat en uitermate verleidelijk van structuur. Deze wijn bevestigt de opvatting van Bertram dat we in Zuid Rhone voor een goede prijs schitterende wijnen kunnen vinden. Gemaakt van grenache (60%) en syrah (40%).

Tannat 1996 Vin du pays d’Oc, botteling Jean Berger Roermond (magnum). Wijn van Peter, net afgeroepen uit Roermond. Een echte liefhebberswijn, nu al vijftien jaar oud, maar veel commentaar ‘de wijn moet nog liggen’. Het is ook geen allemansvriend, deze wijn met mooie neus maar hoog in de bitters en nog altijd tannine. Een winterkostwijn (hachee) of bij de oude stompetoren kaas.

Juan Gil 2008, Silver Label, Monastrell, Jumilla Spanje (magnum). Wijn ingebracht door Peter, dit is een wijn die de handen wel op elkaar krijgt. Juan Gil Crianza is afkomstig van 40 jaar oude wijngaarden. 12 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. De wijn is vol en heeft een fruitrijk bouquet met zwarte bessen, bramen en een fluwelige smaak. Lange, complexe afdronk. Eetwijn, bij het Proefschrift wijnconcours winnaar van de Prix de Sommelier.