zaterdag 18 februari 2012

Verliefd op een Portugees

Wijnaffiche
Wijnliefhebbers zijn avonturiers. Het is ontzettend handig veel te weten van wijn. Bijvoorbeeld als je een keuze maakt in een restaurant of wijncafé. Je plukt er die mooie Madiran van de kaart, betaalbare klasse. Of je weet dat de prettig geprijsde Saint Aubin karakteristieken heeft van de veel duurdere Puligny-Montrachet. Maar wijnliefhebbers willen ook blijven ontdekken. Weg van de eeuwige cabernet sauvignon, merlot of pinot noir. Spannender wijnen ontdekken dan de voorspelbare chardonnay, pinot blanc of riesling. Gelukkig zijn er vele honderden van die wijnen, gemaakt van autochtone, onbekende druiven. Zo kan ik me niet herinneren ooit Gouveio of Viosinho te hebben geproefd. De maidenproeverij van Rick Lourenco da Encarnacao noemt hij naar Valentijnsdag. Verliefd op een Portugees. Rick laat een gevarieerde selectie proeven uit zijn geboorteland. Portugal staat al langere tijd in het middelpunt van de belangstelling van wijnliefhebbers. De wijnmakers maken tegenwoordig wijn met verfijnde fruit- en tanninetonen. En het is een ware schatkamer van autochtone druivenvariëteiten die de moeite van het ontdekken waard zijn. De vroeger zo voorspelbare boerse, rustieke wijnen behoren tot het verleden. Het Britse wijntijdschrift Decanter schreef bijvoorbeeld over het Alentejo gebied: “Judicious use of the now-mature interlopers like Touriga Nacional and Syrah is bringing greater structure and finesse to red blends without compromising their sense of place, while the more established Alicante Bouschet lends terrific backbone.” Genoeg, de proef op de tong!
Espirito Lagoaiva Rosé 2010
Decanter schreef naar aanleiding van de World Wine Awards dat de rosé wijnen de zwakste schakel zijn in het aanbod van Portugese wijnen. Best maf, want ooit won Mateus Rosé de harten van veel wijndrinkers. Rick heeft echter een rosé gevonden die mij nog méér kan bekoren dan enkele van de witte wijnen. Erg mooie rosé, gemaakt van Touriga Nacional en Syrah. Heel licht framboos in de smaak, sappig met rondeur, niet geheel krukdroog en dat draagt bij aan de charme. Zeer leuke wijn.
Quanta Terra 2009 Grande Reserva, Douro
Deze witte wijn uit het Douro gebied is gemaakt van de druiven Viosinho en Gouveio. Negen maanden houtrijping. Goudgele kleur, in de neus ruik ik licht rozemarijn en amandel, kruidig en vanille, in de smaak een mineraaltoets, veel karakter en rijk concentraat. Lekkere boterige afdronk. Mooi glas wijn met spel.
Torais 2007, Alentejo
Gemaakt van vijf druiven: Syrah, Aragones, Alicante Bouchet, Tricandeira en Cabernet Sauvignon. Acht maanden gerijpt in Frans eiken. Rode wijn met een lichtbruine rand, je steekt je neus in het glas en dan ‘ruik’ je de warmte en mineralen, later ook bramen en rood zomerfruit. De wijn is lekker door een hoge doordrinkfactor met hap sap rondeur en een zekere elegantie.
Terra à Terra 2008, Reserva, Douro
Rode wijn, die vijftien maanden houtrijping kreeg. Gemaakt van Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. Dit is een van de mooiste wijnen van de avond, paarse rand nog en dan komt een mooie neus die echt uitwaaiert: morellenkersen en later ook espresso-geuren. Heel mooie zuren. Wat mineraal. Concentraat in de smaak, volle wijn met rondeur. Blijft ook lang hangen. Klasse.
Quinta do Carneiro 2007, Estremadura / Alenquer
Spannend is dat Rick deze wijn in een serie zet naast een wijn die drie keer zo duur is. Vaak valt zo’n wijn helemaal weg, de combinatie is dan ongelukkig. Deze wijn is een blend van twee Portugese druiven en Cabernet Sauvignon. De Touriga Nacional druif is de bekendste autochtone druif, die finesse geeft. De Castelao druifsoort geeft de volle smaak van rood fruit aan de wijn. Castelao komt vaak voor in het gebied van Lissabon en het zuiden van Portugal. De wijn kenmerkt zich door veel fruit en goed concentraat. Bramen ruik ik. De neus heeft ook iets stoffigs en een mufje. Goed concentraat.
Quinta da Padrela 2009 Reserva, Douro
Tja, deze wijn is voor mij de wijn van de avond. Nello noemt de wijn wat gemaakt, hij mist spanning, Noël merkt een medicinale neus op. De wijn heeft een paarse rand, diepdonkere kleur neigend naar zwart, en tsjonge wat een lekkere neus: drop, laurier, pruimedanten, mocca en zoethout. Complexe neus dus. Dan de voor Douro kenmerkende rondeur in de smaak, een stevig bitter en ook in de lang nahangende smaak een duidelijk bitterchocolade toon. Goed ingekapseld hout. Lekkere zuren. Gemaakt van maar liefst twintig verschillende druiven, wijngaarden waar die druivenstokken al zo’n 70 jaar staan. Natuurlijk is de wijn nu te drinken, maar met wat bewaren zal het potentieel van de wijn nog beter naar voren komen.
Vertice Grande Reserva 2008, Douro
Deze wijn kreeg vierentwintig maanden houtrijping. RP 92 punten. Gemaakt van Tinta Barroca, Tinta Roriz en Touriga Nacional. De wijn heeft een opvallend etiket, doet een beetje pijn aan de ogen. Donkere kleur, open neus met kardemom kruiden, pruimen en een kaneelimpressie. Mooi hout, goede balans. Mineraal. Evenwichtige smaak met goede balans.
We sluiten af met een lekker glas 10 jaar oude port en rick neemt het verdiende applaus voor zijn eerste proeverij in ontvangst. De proeverij is een eye-opener, zegt Dimph. Verrassend, oordeelt Toos.

1 opmerking:

Rob van Ginneken zei

Dit keer zat je er wél goed op, Peter ;-) tenminste: bijna al jouw rode toppers zijn ook de mijne!