vrijdag 11 februari 2011

Werkavond: mannen blijven jongens

Apostelhoeve, Louwberg
Het is een bijzondere avond, de werkavond. We maken het programma en nemen allemaal een fles mee. Die moeten onder grote druk in goede volgorde worden gezet, prima gedaan door de voorzitter. De nestor adviseert hóe de flessen naast elkaar komen te staan. Flinke discussies over hoe lekker een wijn is. Of niet natuurlijk. De curieuze wijnen hebben liefhebbers én tegenstanders. Maar: voor elke wijn is een moment en een plaats. Omdat we zoveel proeven, gaat er ook veel wijn in de spuwbakken. En spettert het eruit. De benjamin krijgt de slappe lach daarover. We proberen elkaar te imponeren, met kennis en jolig bluffend. Dan ontstaan er bijzondere vergelijkingen. Waardoor een proever in de wiek schiet: Hoe waag je het riesling te vergelijken met Bordeaux. Durf je nog alleen naar de auto te lopen? De mannen blijven jongens. Dat staat vast. Gelukkig maar. Daardoor hebben we bijzondere werkavonden. We proefden achtereenvolgens: Spaanse cava, Louwberg Nederland, Coteaux du Loir, Macon, Frankland West-Australië, Moezel Duitsland, Valpolicella Italië, Burgenland Oostenrijk, Swartland Zuid Afrika, Saint Emilion, Pauillac, Haut Medoc, Burgenland Oostenrijk, Pauillac, Rioja Spanje, Bourgueil, Haut Medoc en Moscatel de Setubal Portugal.

Beste Nederlandse wijn
Apostelhoeve 2009 Cuvee XII, Louwberg, Maastricht
Ik heb een zwak voor Nederlandse wijnen. Roland – met een verwende Italiaanse tong - naast mij niet. “Ik ben er wel klaar mee. Ik vind dit niet lekker”, zegt hij over de wijn. Als ik hem met argumenten probeer te overtuigen – “Deze wijn drinken ze aan het hof, bij ons koningshuis” – knijpt hij zijn ogen wat dicht en zegt vol overtuigingskracht: “Arme koning”. Ingebracht door Hans. Men zegt dat het verstandig is om bij het determineren van wijnen te vertrouwen op je alleréérste ingeving. Deze wijn ruikt naar peer en heeft een licht stinkertje. Riesling met müller thurgau schrijf ik op. Met een vraagteken. Want da’s een rare combinatie. Lichte kleur, goede balans en met nauwelijks bitters en milde zuren. Ik noteer: Nederlands? Leuk als aantekeningen zó goed kloppen.

Mooiste witte wijn
Frankland Estate 2008 Isolation Ridge Vineyard, West-Australië
De neus neemt mij meteen in voor de wijn: harmonieus, prachtig expressief en met voornaam hout. Dan neem je een slok: de wijn is mondvullend, roomboter en hap sap, dat piepkleine stemmetje roept: méér, méér. De wijn is vet en dik, positief bedoeld hoor, Rubensiaanse rondeur. ‘Kei’mooie zuren hoor ik iemand zeggen over de wijn, ingebracht door Rob. Hij maakt melding dat je vanuit de wijngaarden de pinguïns en de invloed van de zee kunt zien. Ik kan me er niets bij voorstellen, maar dat geeft niet. De wijn heeft mijn hart dan al gestolen.

Trouvaille
Weingut Amlinger Spätburgunder 2009, Bullayer Brautrock, Mosel
Ingebracht door Wil, die geregeld reist en… een vliegende kraai vangt altijd wat. Op een terras aan de Moezel blijkt de wijnbouwer aan de belendende tafel te zitten. Wil beschrijft de wijn zelf als ‘overdonderend verrassend’ en dat klopt. Het is het soort wijn dat we niet zo vaak drinken, want licht. Frivool zelfs, liefelijk. Vluchtige zuren en een babbelaar in de afdronk. De wijn maakt poëtisch, verdorie, want er staat in mijn aantekeningen: als een deerne die danst door het gras. Naakt? Vraagt beelddenker Rob met een onschuldig gezicht…

Beste Nieuwe Wereld wijn
Lammershoek Roulette 2006, Swartland, Zuid Afrika
Ingebracht door Richard, als een voorbode, voorproefje? Hij gaat druiven plukken in Zuid Afrika. Gemaakt van syrah, mourverdre, grenache en viognier. De neus heeft eucalyptus, koffietonen, een kruidentuin en dan ook nog voorname tonen, wat cederhout. Een lekker complexe neus. De smaak is verrassend toegankelijk en daar is weer het ‘méér, méér’ stemmetje, dus hap sap, goede balans, lekker met hoofdletters.

Beste Oude Wereld wijn
Château Lanessan 2000, Haut Medoc, Cru Bourgeois Superieur
Dit is een domein dat jong ontoegankelijk kan zijn. Een blockbuster. Nu, elf jaar oud, is de wijn nog altijd stevig. Boers. Veel body. Ondanks de stevigte echter óók elegant en levendig. Een prima balans heeft deze harmonieuze wijn. Ingebracht door Paul. Jonge jaargangen van deze wijn zijn een aanrader voor mensen met een kelder die de wijn weg kunnen stoppen in een hoekje en lang vergeten.

Mooiste rode wijn
Weingut J. Heinrich 2006 Cuvee Terra O., Burgenland, Oostenrijk
Wijn gemaakt van 60% blaufränkisch, 20% merlot, 10% syrah en 10% cabernet sauvignon. Veel proevers zien dit aan voor een Bordeaux. De wijn heeft soortgelijke karakteristieken. Een geweldig mooie neus met chocolade en cacao, aangevuld met rood zomerfruit. Een mondvullende, brede en sappige smaak. Mon Cherie bonbons. Elegant, rondeur en balans. Prachtig verweven hout. Ingebracht door Nello.  

Beste dessertwijn
Casa Ermelinda 2000 Moscatel de Setubal Superior, Portugal
Een geweldig mooi glas dessertwijn met rozijntjes, appelstroop. Amberkleurig en prachtige balans. Perzik in de neus. Deze wijn is winnaar van de Wine Challenge en ingebracht door Toos.

Geen opmerkingen: