vrijdag 28 mei 2010

Rhône biedt aantrekkelijke diversiteit

Liefhebberswijnen van vaak enigszins onbekende appellations of van bijzondere druiven spreken mij altijd geweldig aan. Immers: wanneer drink je nou mousserende Saint Péray? Of Cassis? Wijn gemaakt van Jacquèredruiven? Een witte zoete Rasteau als uitdrinker? Richard van Oorschot heeft in zijn maidenproeverij die wijnen op tafel gezet. De gebiedsafbakening Rhône heeft hij ruim geïnterpreteerd.Een originele keuze van Richard, die ons Rhône laat proeven van Noord tot Zuid, van Oost tot West.

La Badiane 2007 Cuvee Deux Soeurs, Cassis

Deze witte wijn van 50% clairette, 30% bourboulenc en 20% ugni blanc is meteen een hartediefje van Richard. De wijn kent een opbrengst van 32 hl/ha. De neus geeft een citrus en peerassociatie, de smaak is stevig, vettig zelfs, waardoor ik de wijn al snel als eetwijn kwalificeer. David roemt het chique hout, de neus met marsepein, pijptabak en abrikoos. Opmerkelijk glas.

Domaine des Escaravailles 2009 Cuvee La Galopine, Cotes du Rhone Villages Rasteau
45% marsanne, 45% rousanne en 10% viognier zit in deze witte wijn. Nello zegt dat de witte wijn veel inhoud heeft, heel fris is met notenassociatie en sinaasappel. De wijn heeft een groenzweem, de neus geeft brandnetel, wat zweetlucht (kattepis) en kruisbes. Veel fruit, goede balans, prachtig terroirbittertje in de afdronk. Ook dit vind ik een eetwijn, die goed zou moeten combineren met een lekker visje in botersaus. Geen allemansvriend, wel apart.

Saint Joseph 2007, Cuvée Badel, La Tache
Hartendiefje van Richard. Altijd fijn als een wijn een goed verhaal heeft, dit is zo’n wijn. Vrienden die met elkaar enkele wijngaarden kopen en zich meteen tooien met de naam ‘La Tache’. Lachen! Ik ben ontzettend onder de indruk van de neus: peperig, máchtige morellenkersen. Toch ruik ik ook iets stoffigs, oude kleding, een kloostergang. Paarszweem in de kleur nog. De smaak is hap sap lekker, duidelijke rondeur. Medium concentraat, ouderwets gemaakt, tikje boertige wijn staat in mijn aantekeningen. De wijn heeft nog tannines en een bitter in de afdronk. Richard vertelt daarna dat de druiven niet zijn ontsteeld, mogelijk geeft dat de wijn die boertige impressie (die niet verkeerd is). Heel origineel, authentiek glas van 100% syrah.


Crozes Hermitage 2006, Vieilles Vignes, Robert Rousset
Cuvee Les Picaudieres is de wijn die we proeven. Rood fruit in de neus: bramen en kersen. In de kleur als enige ontwikkeling. In vergelijking met de Saint Joseph (die ik erg kan waarderen) geef ik toch de voorkeur aan deze wijn vanwege zijn frivoliteit en lekkere sap. Een viefe, vlotte jonge juf met fotomodel allure. Zo staat het echt in mijn aantekeningen.


Château Miraval 2006 Cuvee Natouchka, Côtes de Provence
Dit is nou zo´n wijn die ik graag eens zou volgen en ieder jaar uit de kelder een opentrekken. De neus was nu nog gesloten, iets van wierrook en een lichte rubbertoets. 90% syrah en 10% cabernet sauvignon. Duidelijk geen allemansvriend, een wijn met veel kracht, eetwijn. Goede balans en toch ook rondeur als je de wijn in het glas wat tijd gunt. Mon cherie kersen in chocolade. Kees noemt kruidigheid, leer en gestoofde pruimen. En Wil werd geïnspireerd door de fotomodel-metafoor en noemde deze wijn “dan Moeder Overste”. Een serieus glas, zoveel is duidelijk.


Château la Nerthe 1999 Châteauneuf du Pape
Een heerlijk glas waarbij de 14,5 procent alcohol niet stoort. De opbrengst is maar 25 hl/ha. Gemaakt van 53% grenache noir, 27% syrah, 15% mourverdre, 4% cinsault en 1% andere druiven. Kees noemt deze wijn “een vitale opa”. Nello zegt dat de zuren de wijn spanning geven. Gerard roemt de complexe neus, krachtige zuren en milde bitters van de elegante wijn. De neus is uitgerijpt met leer, tabak en stalimpressie. Verfijnde zuren, goede balans en mooie rondeur. Deze gerijpte wijn doet ogen glinsteren.


Domaine de la Janasse 2000, Châteauneuf du Pape
Sigarenkistjeshout, framboosimpressie. Rondeur en verfijning in de smaak, heel harmonieus is deze wijn van 100% grenache. Lage opbrengst 25à 30 hl/ha. En mooie oude druivenstokken van 70 tot 95 jaar oud. Kruidigheid met pit, noemt Gerard deze wijn. De wijn combineert elegantie en kracht.

zaterdag 22 mei 2010

Piraten steken Franse wijnen de loef af

Kees van de Wiel brengt dertien wijnen op tafel tijdens de blindproeverij met het thema Frankrijk met piraten. Als ik naar mijn aantekeningen kijk, zie ik dat de sterren meestal bij de piraten staan. Alleen de Côtes de Nuits Villages ‘wint’ met gemak van de Nieuwzeelandse pinot noir. Kees heeft enkele duidelijke verrassingen voor ons in petto. Zo charmeert de Bardolino. Een naam met zo’n twijfelachtige reputatie dat ik die nooit koop, maar zie: ik kan gerust mijn mening herzien. Zo wint de Hongaarse Pinot Gris van eenzelfde wijn uit de Elzas. En wint een Bordeaux blend uit Zuid Afrika het van een beste burger van de rechteroever. Zo manifesteert op de proeftafel het karakter van Kees zich heel duidelijk in de glazen: Kees is niet alleen in het dagelijks leven een wereldreiziger, maar bereist de hele wereld óók in het glas. Met een neus voor mooie vondsten. Na afloop constateerde Wil terecht dat het een leerzame proeverij was waarin we prettig veel aandacht gaven aan de wijnen. Chapeau.

The Ned 2009, sauvignon blanc, Marlborough, Nieuw ZeelandEen wijn waar je voor valt of niet. Waterige kleur met een heel stuivende neus waarin de goede verstaander onmiddellijk sauvignon blanc herkent: de geur van perzik en abrikoos, maar vóóral kruisbes. In de mond is deze wijn heel fris en fruitig. Een bijzonder vrolijk glas.

Pinot Gris 2008, Huba Szeremley, Hongarije
Prachtige commentaren krijgt deze wijn, die wordt gemaakt in Badacsony, aan de noordzijde van het Balatonmeer. Soms wel een tikje tegenstrijdig qua bewoordingen. Noël roemt de zwoele aanzet en zegt: dit is een ‘deftige’ wijn. Wil zegt de neus is nog gesloten. Hij ruikt en proeft terroir. Toos ruikt mint, proeft een klein zoetje, zachte zuren en noemt de wijn krachtig en ‘verfijnd’. Peer ruik ik zelf in de neus, goede zuren in de smaak met amandelbitters, mijn conclusie is een mooi ‘streng’ glas.

Bardolino 2008, Masi, Veneto Italië
Deze naam associeer ik met grote twee literflessen die de grote winstpakkers zijn van pizzeria’s en italiaanse restaurants die de huiswijn aanbieden tegen een prijs waarbij de inkoopprijs zes keer over de kop gaat. Imago’s van wijngebieden komen te voet en gaan te paard. De wijn is paars en donkerkleurig. Ook hier weer wat tegenstrijdige beoordelingen, want zoveel mensen als er zijn, zoveel meningen. Hans noemt de neus ‘warm’. Berry heeft het over een fijne aanzet en een ‘koude’ wijn. Nou kunnen die twee best samengaan, want ik denk dat Berry met koude wijn bedoelt dat de wijn Europees is. Mooi fruit in de neus, evident veel bessen. De wijn is veel vriendelijker en evenwichtiger dan de Brouilly waar de Bardolino naast staat. Een mooi bittertje in de smaak van deze wijn die is gemaakt van corvina veronese. Toch van de zomer maar eens gaan schenken.

Domaine Desertaux Ferrand 2006, Cuvee Creux de Sorbon, Côtes de Nuits Villages
Duidelijke pinot kleur, nogal doorzichtig. Een bakje rood zomerfruit, cederhout en een prima balans. Mooie zuren, het fruit uit de neus zet zich door in de smaak, framboos op de tong, da’s lekker! Zeer aangenaam glas wijn dat lang nahangt. Mooie Bourgogne.

Boschendal Lanoy 2008, Zuid Afrika
Wijn gemaakt van Bordeaux blend cabernet sauvignon en merlot. De wijn stond naast Château Puygerand, een beste Côtes de Francs, maar wel uit 2002 en dat maakt de vergelijking natuurlijk niet helemaal fair. De op dronk zijnde Bordeaux was een boertige wijn die schreeuwt om een lekker stoofpotje. De Zuid Afrikaanse wijn was zó los, prima te genieten. Lijm in de neus, een neus waarbij je meteen wéét: hé, dit is een serieus glas wijn. Berry ruikt rubber en mint en plaatst de wijn onmiddellijk in Zuid Afrika. Lekker sap en rondeur in de wijn, frivool fruit ook, de smaak is nog beter dan de neus.

Zondernaam 2008, Tokara, Shiraz, Zuid Afrika
Voorname neus met tabak, diepdonkere kleur. Complexe neus is dit, fijn om te ruiken en te ontdekken, kreupelhout. Sappige smaak met rondeur, rijp fruit en kersjes. Roos ruikt het pepertje dat karakteristiek is voor syrah, waarom ruik ik dat nou nooit? Wijn met prachtige balans, voor mij met de Bourgogne (toch Frans, ha) dé ster van de avond.

donderdag 13 mei 2010

Wijnen uit de liefhebberskelder: Bordeaux 2000

Veel leden van de wijnsociëteit koesteren de eigen kelder en steken veel tijd in het opbouwen van een fraaie collectie. Het wijnkelderboek van Steven Spurrier is daarbij al twintig jaar mijn inspiratiebron. In dit boek wordt een onderscheid gemaakt naar grote wijnen (Romanée Conti, Lafite Rothschild, Hermitage etc.) en Franse drinkwijnen. In de eerste categorie zitten de onvergetelijke en legendarische wijnen, met dito prijsstelling. Spurrier geeft een ‘ideale’ kelder met Franse drinkwijnen en dat is een droomopsomming. Omdat hij voor iedere gelegenheid, voor iedere maaltijd, voor ieder tijdstip en stemming iets passends wil hebben. Deze opsomming bestaat uit zéér goed gekozen burgers, cru bourgeois, wijnen van bevlogen wijnbouwers net buiten de gebaande paden, toppers in de eigen streek. Ik noem zo’n kelder een liefhebberskelder. Mijn proeverij gaf ik als thema Bordeaux 2000, het is een gelegenheid om eens twaalf wijnen uit dat goede jaar naast elkaar te proeven. Bij zo’n proeverij vallen gevestigde namen soms tegen en vallen onbekende wijnen op omdat ze uitmuntende kwaliteit bieden.

Domaine des Liards 1990, vieilles vignes, Montlouis, Berger Freres
Blind geproefde indrinker. Goudzweem. Bij deze witte wijn is evident dat rijping in een héél mooi glas kan resulteren. Wáánzinnig mooie neus met hooi, roomboter, Turks fruit, kandij, honing, botytris-achtige tonen lijkt het wel, ik ruik ook bloementonen. Met de smaak is iets geks aan de hand. De balans was enkele jaren terug beter, de wijn mag op, bitters gaan nu iets overheersen. Maar… na enkele slokken tanninerijke rode wijn is dit weer een engeltje. Zalig bij kaas. Twintig jaar oude chenin blanc, respect!

Twaalf wijnen staan op tafel van linker en rechteroever. Je zou mogen veronderstellen dat na tien jaar de wijnen op dronk zijn. Toch lijken sommige wijnen in een moeilijke fase of nog onvoldoende uitgerijpt, zoals Château Lanessan (Haut Medoc, 15.3 punten) en Château Poujeaux (Moulis, 14.4 punten). Hieronder zijn de beste wijnen beschreven in volgorde van toegekende punten.

Château d’Aiguilhe 2000, Côtes de Castillon, 18 punten
De verrassing van de avond. Maar liefst twaalf van de vijftien proevers scoorden deze wijn het hoogst, Toos en Gerard kenden zelfs 20 punten toe. Deze wijn van 80% merlot en 20% cabernet franc heeft als een van de weinige wijnen nog een paarszweem in de rand. De neus is streng met een piepklein rubbertje. Richard noemt de neus ‘niet vriendelijk’ maar herkent drop, laurier, anijs en veel complexiteit. Wijn met veel vulling én rondeur, sappige wijn die lang nahangt, uitstekende balans met piepklein zoetje, mooie zuren en bitters. Parkerwijn die meer op kracht dan elegantie is gemaakt. Mooi om te zien dat een wijn uit een relatief onbekend district alle linkeroever wijnen naar de kroon steekt.
Château Lafon Rochet 2000 St. Estephe, 16,5 punten
Noël en Richard kenden deze wijn hun hoogste score toe. De neus geeft terroirtonen en is verfijnd. Richard noemt de neus levendig en sprankelend, met drop en lijm. De wijn is sappig, duidelijk een glas met inhoud, waarin Noël een duidelijke espresso toets benoemt. De wijn is gemaakt van 55% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc en maar liefst 40% merlot. Die laatste druif geeft deze Grand Cru Classé zijn charme mee, vroeger was dit nog wel eens een ontoegeeflijk glas dat jáááren rijping nodig had om enige charme te gaan vertonen. Zeer geslaagd glas in perfecte balans.

Carruades de Lafite 2000, Pauillac, 16,4 punten
Carruades wordt jaarlijks gemaakt van een percentage van meer dan 70% cabernet sauvignon aangevuld met merlot. Wil, Berry en ikzelf kenden deze wijn hun hoogste score toe. Ik val als een blok voor de neus die heel open is, zeer geparfumeerd en complex met tonen van rozen en caramel. Voor mij is dit perfectie in de mond, zéér lekker. Wil kende 19 punten toe aan de tweede wijn van Château Lafite Rothschild, net als aan de d’Aiguilhe, maar zegt dat als hij moet kiezen op kwaliteit, deze Pauillac vanwege de verfijning zijn voorkeur heeft.

Château Belgrave 2000, Haut Medoc, 16,1 punten
Decennialang was dit een lelijk eendje van de Grand Cru Classés, maar het domein is helemaal terug op een kwalitatief goed niveau. David kende de meeste punten toe aan Belgrave (ex acquo d’Aiguilhe en Houissant). Diepdonkere kleur neigend naar zwartrood, neus met cederhout, vanille en chocolade. Tabaksimpressies. Glas dat nu heerlijk op dronk is met een Mon Cherie kersen-zoetje.

Château Cassagne Haut-Canon 2000, Cuvée La Truffière, Canon-Fronsac, 15,5 punten
Noël kende deze wijn zijn hoogste punten toe (ex acquo met Lafon-Rochet). Dit is een goed voorbeeld van een wijn uit een liefhebbers appellation van de rechteroever. De wijn is gemaakt van 60% merlot, 20% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc. De wijn rijpte voor eenderde op nieuwe houten vaten. Een zweem van paars in de rand van de kleur. De neus is fruitrijk met kersen en vóóral heel veel finesse. De kersen zetten zich door een aangename smaak met rondeur én nog altijd potentie om verder te rijpen. Trouvaille. Kijk uit naar deze wijn.

Château Vrai Canon Bouche 2000, Canon Fronsac, 15,4 punten
Jan kende zijn hoogste score toe aan deze wijn, gemaakt van 95% merlot aangevuld met cabernet sauvignon en –franc. Bruine rand. Paul noemt de wijn mooi fris, Wil zegt fluweelzacht. De open neus is terroir getypeerd, de smaak heeft aardbei en kers, veel rondeur en dat hap sappige waardoor je naar een volgende slok verlangt. Veel rondeur en hangt lang na. Heerlijk glas.

Hierna scoorden Château Lanessan 2000 15,3 punten, Prelude à Grand Puy Ducasse 2000 15,3 punten, Château Houissant 2000 14,8 punten, Château Poujeaux 2000 14,4 punten, Château du Grand Barrail 2000 Révélation 14 punten. Château Labegorce 2000 Margaux was helaas een fles met kurk.

Château Houissant 2000, St. Estephe, Berger-botteling Roermond, 14,8 punten
De Nederlandse botteling van deze St. Estephe scoorde het hoogst bij David (ex acquo met d’Aguilhe en Belgrave), zelf kende ik deze wijn ook 18 punten toe. Bruine rand, strenge neus met caramel en vuursteen, maar ook héél veel finesse. Wat sigarenkistjes cederhout in de neus. De smaak heeft een prachtige balans, de wijn is verfijnd. Wijnhandelaar Berger bottelde in 2001 voor het laatst deze wijn, daarna zijn de wijngaarden verkocht aan- en opgegaan in Phelan Segur. Mooi glas.

zaterdag 8 mei 2010

Studiereis Ahr (1): Weingut Deutzerhof, “Ik ben geen fanatiekeling”


Het moment en de locatie waarop je een glas drinkt… het maakt zoveel uit. Als we vóór het weingut Deutzerhof staan, voelen we de warme zonnestralen op ons gezicht en met enige fantasie ‘voelen’ we de warmte van de heuvels rondom ons heen. De wijngaarden én het wijndomein liggen in een beschutte kom. Het welkomstglas Pinot Rosé Sekt Saumon de l’Ahr smaakt ons hier geweldig. Eigenaar en keldermeester Wolfgang Hehle van het 10 ha. tellende domein vertelt: “Waar u wilde bloemen ziet tussen de stokken, dat zijn mijn wijngaarden. Ik wil de wijngaarden op een natuurlijke manier bewerken, maar ik ben geen fanatiekeling”, aldus Hehle. Grappig om te horen hoe hij experimenteerde met de teelt van tomaten om te leren. “De spätburgunder is een diva, de druiven móeten per se rijp zijn als je oogst. Wij werken daarna tot diep in de nacht als we de beste druiven selecteren.” Deutzerhof is een VDP Prädikatweingut. Veel cuvees krijgen een naam van familieleden.

Pink Cap 2009 Grauburgunder
Een ‘hippe’ uitmonstering heeft deze fles, die bedoeld is om jeugdige feestvierders te plezieren. Een vriendelijke en ongecompliceerde frisse wijn. Fijn om de mond te laten wennen aan wijn.

Riesling 2009
Ingetogen neus, mooie citrusgeuren, heel droog, amandel en bittertje in de smaak.

Riesling 2009 Catharina C.
Wijn gemaakt van oeroude druivenstokken aan de Alter Eck. Ingetogen neus, niet zo expressief. In deze wijn komen de mineralen veel meer naar voren. In de smaak evidente bitters. Dit is duidelijk geen allemansvriend, maar een wijn om te leren waarderen. Zeer harmonieus met milde zuren, een traktatie voor de rieslingliefhebber.

Toujours 2009 Rosé
Eenvoudige, smakelijke rosé van spätburgunder. Liefelijke neus met wat amandel in de smaak. Evenwichtig glas.

Saumon de l’Ahr 2008 Rosé
Zuivere maar kleine neus. De smaak is een kwaliteitsstap vooruit, voller, heel veel rondeur, een ‘eet’ wijn, die gastronomisch goed inzetbaar is.
Dornfelder 2007
Dit is een wijn met lage opbrengst, die 19 maanden houtrijping kreeg. Diepe en mooie kleur. Ingetogen neus die een goede combinatie is van vanille en fruit. Dit is een volle wijn, sappig met hoge zuren, krachtvol en veel inhoud. Charmante wijn met finesse.
Spätburgunder 2007 Balthasar C.
Espresso koffie in de neus, die combineert met een vruchtenexpressie. De wijn is nu nog een tikje streng in de smaak, zal over een jaar mooier zijn.

Spätburgunder 2007 Caspar C.
Wolfgang Hehle vertelt dat hij met collega wijnboeren de Bourgogne bezocht. Na bezoek aan verschillende domeinen constateerden de bezoekers dat de verhouding prijs/kwaliteit enigszins zoek is. Écht lekkere wijn had vaak een prijs van Euro 50 of meer en een fles Romanée Conti van Euro 250 en meer is niet voor de gewone sterveling weggelegd. Zo’n bezoek aan de Bourgogne vergroot het zelfvertrouwen van de wijnbouwers uit de Ahr, die van mening zijn dat ze een betere prijs/kwaliteitverhouding bieden. Deze cuvee is een kwaliteitsstap vooruit: een zeer mooie neus, rijk en duidelijk Pinot Noir! Heel fruitrijk. Goed concentraat, harmonieuze wijn. Volle smaak met rondeur, hap sap, je verlangt naar een volgende slok. Wijn met veel ingekapselde kracht.
Alpha & Omega Frühburgunder 2008
Deze druif wordt ook wel aangeduid als de Pinot Madeleine, specialiteit van de streek. Zéér lichte kleur, moccabonen in de neus. Gastronomische wijn vanwege hoge zuurgraad, heeft ook duidelijk nog tannines. Mooie wijn.

Spätburgunder 2008 Cuvee Grand Duc
Niet gechaptaliseerde wijn, die iets meer dan twee keer zo kostbaar is dan de basiscuvee Balthasar C. De wijn zit meteen in een prijsklasse waarbij ik de wijn als ‘zondagwijn’ of ‘feestwijn’ kwalificeer. Rijke en complexe neus: kersen en een vage truffelimpressie. Harmonieuze smaak met bescheiden aanwezige zuren. Volle smaak met rondeur. Goed concentraat en excellente balans.

Mayschosser Mönchberg 2007 Grosses Gewachs
Vanuit het proeflokaal – dat door zijn vorm enigszins doet denken aan het befaamde Oval Office van de Amerikaanse president – kijk je op deze wijngaard. Vrolijke neus. Hier schrijf ik drie *-sterren bij de aantekeningen, en dan is er meestal niets meer te wensen. Volstrekt harmonieuze wijn, compleet, blijft lang nahangen. Prachtvol glas. Door zijn prijs ‘definitely’ een feestwijn.

Studiereis Ahr (2): Weingut Kreuzberg, wijn is levenskwaliteit

Naar Dernau rijden geeft een mix van gevoelens. In de bocht van enkele steile rotsen drinken we in een hotel een broodnodige kop koffie; als je dan naar de rotsen omhoog kijkt, voel je je ineens heel klein, nietig. Verder rijdend krijg je bij prachtig weer zicht op een feeërieke dal waar de Ahr doorheen stroomt en dorpen waar je met veel gastvrijheid ontvangen wordt. De Ahr is een van de kleinste wijn gebieden met 540 hectare wijngaarden. Die liggen langs akelig steile hellingen langs de rivier. De ligging is in het noordwesten begrensd door het Ahrgebergte en beschut door de Eiffel. Leisteen en vulkanische bodem kenmerkt het middengedeelte van de Ahr; löss in het benedendal. Toegestane druivenrassen zijn Spätburgunder, Portugieser, Dornfelder, Riesling, Müller-Thurgau. Het gebied kent een bijzondere druif die door wijnbouwers met liefde voor het vak in stand wordt gehouden: de Frühburgunder. Kreuzrberg is een wijndomein waar de derde generatie nu de scepter voert: Ludwig en Sandra Kreuzberg. Het domein is betrekkelijk jong, in 1953 ontstaan; sinds 2000 maakt het domein deel uit van VDP Prädikatsweinguter. Het domein omvat 8,5 hectare. Wie hier de wijngaarden inkijkt, snapt dat de wijn kostbaar moet zijn. De hellingen in de wijngaarden zijn steil. In een vlakke wijngaard vergt een hectare bewerken 200 arbeidsuren per jaar. Op de hellingen loopt dit op naar 1.400 arbeidsuren per jaar per hectare. We proeven in de prachtige kelder, die goed geoutilleerd is voor ontvangst van groepen.

Riesling Sekt Brut
Aangenaan glas met bubbels, gemaakt volgens de methode champenoise. Frisse zuren, piepklein zoetje en lichte bitters op de tong.

Pinot Blanc 2009
Nu ik mijn aantekeningen uitwerk vraag ik me af waarom aan deze wijn de Franse naam is gegeven? Lichte vruchten in de neus, Rob ruikt wat anijs. Een heel zuivere en sappige wijn, prettig aanwezige zuren. Voor mijn gevoel wel een tikje eendimensionaal.

Blanc de Noir 2009
Gemaakt van spätburgunder, die wit vruchtvlees heeft, de rode kleur komt uit het schilletje. De neus is gesloten, prettige aandronk, iets meer rondeur en molliger dan de Pinot Blanc. Het jaar 2009 is hier in de Ahr een van de beste wijnen van de laatste tien jaar (met 2003 en 2006).

Kreuzberger Dornfelder 2006
Heel donkere kleur, paarse rand, bramenjam. De wijn heeft tien maanden gerijpt in hout. De neus heeft ook wel wat vegetaals, brandnetel, die langer in het glas zelfs wat meer aanwezig is. Milde aandronk, komt vriendelijk binnen op de tong en die vriendelijkheid zet zich door op de tong. Ik vind – er zijn veel verschillende Dornfelders – dit een type dat zich laat vergelijken met Beaujolais.

Cuvee Noir 2006
Gemaakt van een combinatie van Dornfelder, Regent en Portugieser. 6 maanden rijping in houten vaten en daarna nog flesrijping. Een Duitse Fransman, zeggen mijn aantekeningen. Rood zomerfruit in de neus, die verder geen enorme diepte of complexiteit heeft. Een prettige wijn, niet moeilijk, lichte terroirtoets, frisse zuren, geslaagd glas.

Spätburgunder 2008 Unplugged
Zeer lichte kleur, doorzichtig. Wat mocca in de neus. Gemma noemt vuursteen. De zuren zijn zeer aanwezig, de wijn blijft lang nahangen. Een lichte wijn, wel typisch voor de streek. Hans L. zegt deze wijn weer iets verfijnder te vinden dan de Cuvee Noir. Veel wijnen worden gechaptaliseerd in de Ahr, de wijn heeft dan geen recht meer op een prädikat (Kabinett, Spätlese, etc.) maar krijgt de QbA kwalificatie.

Devonschiefer Spätburgunder 2008, selektion aus Schieffersteillagen, barriqueausbau
Deze wijn is tien maanden opgevoed op houten vaten. Lichte kleur met een (nog) ingetogen neus, best wel moeilijk te leren kennen, een tikje stoffig ook, en een terroirtoets. Hele mooie zuren in de smaak, in de mond iets frivools, goed concentraat en mooie rondeur.

Frühburgunder C 2008
De specialiteit uit de streek. De Frühburgunder rijpt gemiddeld tot drie weken eerder dan de Spätburgunder. In de regel is de wijn net iets eleganter dan de krachtige Spätburgunder.Doorzichtige kleur, expressieve neus met veel vruchten, veel vanille. Goede zuren in de smaak, aangenaam en lekker glas met een goede balans.

Ahrweiler Silberberg 2008 Spätburgunder Grosses Gewachs, barriqueausbau
Niet gechaptaliseerde wijn, beperkte opbrengst van 25 hl./ha, 17 maanden houtrijping. Dit paradepaardje van Kreuzberg is niet helemaal helder (niet gefilterd). Je ruikt aan het glas en weet meteen: Aaah, dit is een serieus glas! Rijke neus met mooi ontwikkelende stallucht, geconcentreerde wijn met goede en duidelijk aanwezige zuren. Heel beloftevol. 89 punten Gault Millau.

Cuvee Ca Sa Nova, Cabernet Sauvignon, barriqueausbau
Cassis in de neus, zeer vegetaal. Later ruik ik ook chocolade. Wijn met duidelijke tannines, strenger dan de Spätburgunders (da’s logisch). Bijzonder glas, hier kun je op proeverijen iedereen mee voor de gek houden. Gedurende de proeverij horen we verschillende spreuken; wijn is levenskwaliteit, dat begrijpen we zonder meer. Goethe, ik las nooit iets van die goede man, maar toch is hij meteen mijn vriend. En dat komt door deze mooie spreuk: “Ein Mädchen und ein Gläschen Wein sinds Retter in Nod, denn wenn man nicht trinkt, ist man tot.”

Studiereis Mittelmosel: impressie

Voor de studiereis streken we neer in weinhotel St. Stephanus in Zeltingen. De eerste wijn die we daar dronken, Zeltinger Himmelreich 2008 Riesling Kabinett van weingut Stephanshof, zagen we per abuis aan voor de 'huiswijn' van het hotel, maar inderdaad: het scheelt een letter, de u. En ná al de kwaliteit in de Saar was dit een eenvoudige wijn. Fritz Haag Riesling 2008 was wél helemaal true-to-type, heel vief, mineralig en met spanning. De Wintrich Grosser Herrgott 2006 Riesling Spätlese trocken van Molitor-Kreuzberg had van de witte wijnen de meeste evolutie, duidelijke roomboter associaties in de neus, rondeur en concentraat. De twee rode wijnen proefden we geblindeerd, al wisten we wel dat ze van dezelfde wijnmaker waren. De wijnen boden een wereld van verschil: de wijnmaker Meyer Näkel maakt wijn in Duitsland, we proefden Us de la Meng 2008, én in Zuid Afrika, we proefden Us de Kaap 2006. Deze laatste syrah had veel body en kwaliteit. Rob van Ginneken (Saar) en Berry Marinussen (Ahr) blijken een gouden koppel als organisatoren van deze studiereis, reuze bedankt! Hans Lodewijkx maakte in de namiddag met zijn grafische oog opnames van excellente kwaliteit van wijngaarden. Klik op de foto's om ze groter te maken. Oordeel zelf!





Studiereis Saar (2): zuivere wijnen van Peter Lauer

Bij weingut Peter Lauer in Ayl combineerden we een lunch met een proeverij. Vader Lauer vertelde dat het domein alleen Riesling produceert van steile zuidhellingen. “Aan de wijnen worden géén predikaten toegekend, maar nummers van de cuvees. De wetgeving is te complex én inde praktijk blijkt dat er soms geen relatie bestaat tussen het oechsle-gehalte en de kwaliteit van de wijn.” Zoon Florian bracht een klassieke lunch van ham met asperges op tafel. Vader Peter toonde zich bezorgd over de jongere generatie wijnmakers in Duitsland, die niet meer de bevlogenheid heeft om ziel en zaligheid in het wijnmaken te leggen. Vaak volgen ze een studie aan een universiteit en doen ervaring op in grote bedrijven. Thuis zijn de wijngaarden op de steile hellingen moeilijk te bewerken en moet de wijnbouwer ook genoeg hectares hebben om bedrijfsmatig te kunnen werken. De wijnen van dit domein zijn ingedeeld in drie kleurcategorieën: grijs voor gutsweine, groen voor wijn uit orginal-lagen en goud voor de spitzenwein aus den besten parzellen.

Ayler Riesling 2008 Fass 25 Trocken
Licht mineralig, citrus in de neus en die komt ook dominant terug in de smaak. Dit is een lichtvoetige, frivole wijn, waarbij je verlangt naar een volgende slok: hap-sap wijn. Prettige lunchwijn.


Ayler Kupp 2008 Fass 6 Riesling Trocken/Feinherb, Senior
Een van de favoriete wijnen van Peter Lauer, afkomstig van de oudste wijngaarden van het domein. Deels tot 100 jaar oude stokken. Nauwelijks bouquet, wijn met een goede spanning tussen zoet en zuur, de wijn is wat ronder en er komen vruchttonen in de neus los.

Ayler Kupp 2008, Fass 12 Riesling Trocken/Feinherb
De beste droge wijn die in 2008 werd geoogst. In de neus wat kruidige tonen en dan een héérlijke rondeur in de mond, de zuren zijn mooi ingekapseld en de wijn is wat krachtiger. Bij de asperges vallen de minieme zoettonen weg en komen de zuurtonen wat beter naar voren. Gastronomische wijn. 90 punten Eichelmann.


Ayler Kupp 2008, Fass 4 Riesling Feinherb
Sommige klanten verwonderen zich erover dat de aantekeningen bij de wijnen na een jaar anders zijn, zei Peter Lauer. Maar de wijn ontwikkelt zich in die tijd. Lauer zei dit met een verontschuldigende blik. Ik vind het een mooi teken, een indicatie dat op dit wijnhuis serieus wordt gewerkt. Deze wijn heeft een impressie van honing, de aandronk is vol en de wijn heeft goed concentraat. Goede balans met een prettig zoetje in de smaak. Wijn die zich fantastisch laat combineren bij de maaltijd.

Ayler Kupp 2008, Fass 9 “Kern” Feinherb
Deze wijn komt uit de beste hellingen van de Kupp en heeft nog een gesloten neus. Prettige wijn met fijne aandronk, wellicht nog niet helemaal in balans, een tikje ‘rauw’ nog. Wel vallen de verfijnde zuren op in dit glas. Veel potentieel.

Ayler Kupp 2007, Fass 10 Auslese
Een frisse neus en ik ruik duidelijke tonen van edele rotting. De wijn is nu heel erg fris en aangenaam, zuren zijn nog duidelijk dominant, de wijn moet nog in balans komen en met de ouderdom zal het zuur minder prominent aanwezig zijn en de honingzoete tonen veel beter naar voren komen.

Studiereis Saar (1): Van Volxem, wijnen met diepte

Wiltingen in de Saar staat sinds mensenheugenis bekend om zijn topwijngaard Scharzhofberger. De oorsprong van dit domein ligt rond 1700. Roman Niewodniczanski werd in 1999 eigenaar van Van Volxem, een oude kloosterbezitting. Zijn droom is om grote wijnen te maken en zijn handelen is daarmee consistent: gebruik van organische groeimethoden, beperking van opbrengsten (33 hl/ha) en handplukken en strenge selectie. Het is witte wijn die hier domineert aan de Saar, een van de koelste wijngebieden ter wereld. De oogst start hier begin november. Van Volxem wil de specifieke karakteristieken van de wijngaarden in de fles tot uitdrukking laten komen. Álle Van Volxem wijnen zijn uitermate geschikt voor gebruik aan tafel, omdat ze over de karakteristieke Duitse kwaliteit beschikken dat ze Feinherb zijn, niet hélemaal droog maar met een charmant piepklein zoetje. De kwaliteit van het domein komt ook tot uitdrukking in het feit dat de wijn nóóit voor September volgend op de oogst wordt verkocht. Wij krijgen een uitstekende toelichting van keldermeester Dominik Völk. Overal langs de wanden staan de topwijnen uit de hele wereld: Haut Brion, Petrus, Opus One, Chambolle Musigny, La Tache, Margaux, la Romanée, Vega Sicilia. L’Angelus. Het moet gezegd: de entourage van de proefzaal geeft hier een bijzondere dimensie.


Schiefer Riesling 2008
Zuivere neus, mineraalimpressie. Mooie zuren, typische riesling, hap sap. De wijn blijft mooi nahangen.


Saar Riesling 2008
De wijn die het meest wordt verkocht, gemaakt van 20 tot 30 jaar oude stokken. Neus met hooi, geparfumeerd van karakter. De wijn heeft meer vlees op de botten, is wat vetter dan de vorige en hangt ook langer na. Gastronomische wijn.


Wiltinger Braunfels Riesling 2008
Bij deze wijn zie ik verschillende sociëteitsleden opveren. Nello krijgt glinsteringen in de ogen en zegt: hier begin je de échte klasse te proeven. Richard noemt de wijn gelaagd. Hans L. zegt dat zo: deze wijn verveelt niet zo snel. Perzikimpressie in de neus, die sowieso vruchtrijk ruikt, licht kruidig. De wijn zelf is strak in de positieve zin van het woord, verfijnder dan de Saar Riesling.


Goldberg Riesling 2008 Grosses Gewachs
Zuivere neus met een combinatie van fruit én mineralen. De neus is nog gesloten. Zeer geconcentreerde smaak, de bitters zijn in de smaak aanwezig en toch heeft de wijn veel rondeur. Goede balans.


Scharzhofberger Pergentsknopp 2008 Riesling Grosses Gewachs
De neus is naar mijn smaak potdicht. De smaak geeft een perfecte balans, is complex en met mooie zuren, lichte mineralen en fraaie bitters. Verfijnd feinherb zoetje. Lekker en beloftevol! 92 punten Gault Millau.


Weissburgunder 2009
Peer in de neus, heel rijpe peer. Mooi gemaakte wijn met een sappige en aangename rondeur.


Saar Riesling 2009
Fruitrijke neus: meloen en perzik. De wijn heeft nog streng koolzuur en is niet helemaal in balans. Dit is een krachtig jaar, iets geconcentreerder dan 2008. De wijn is nu nog frivool en jong, jasmijn in de neus.


Rotschiefer Riesling 2009

Dit ís een spannende wijn! Fraai spel tussen zoet en zuren, het restzoet is heel harmonieus en dat maakt de wijn tot een welhaast perfecte partner bij Aziatische gerechten.


Scharzhofberger Riesling 2005 Auslese
Wijn met een bescheiden 7,5% alcohol. Dit zijn de typische wijnen waar Duitsland zo fantastisch goed in is: in de neus een combinatie van brooddeeg, vanille en exotisch fruit. In de smaak volstrekt harmonieuze smaak met roomboterbabbelaar. Perfecte wijn bij ganzenlever of desserts met passiefruit.