vrijdag 22 januari 2010

Geluksbrengers

Passanten was het thema van de proeverij van Claartje Grielis, maar de proeverij had van mij beter Geluksbrengers mogen heten. Claartje liet ons proeven van wijnen die ze in het afgelopen jaar proefde, onderweg, tijdens uitjes. We proefden veel wijnen uit klassieke gebieden. Chablis 2008, Domaine Billaud-Simon
Deze wijn van chardonnay kreeg door de hoge zuren vrij veel kritiek. En gemopper. Die zuren kwamen na een liefelijke indrinker (Grüner Veltliner) ook wat nadrukkelijker naar voren. Toch begrijp ik niet zoveel van de kritiek op deze fraaie, maar nog jonge wijn. Een neus van viooltjes en jasmijn. Frisse smaak, frivool en met sappige zuren. Ook toen ik de wijn na afloop nog eens terugproefde, maakte de wijn indruk op me. Ik blijf positief.

Saint-Aubin 2007, Domaine Sylvain Langoureau
Rokerige neus. Impressie van boenwas. Mint. Mooie zuren en goede balans, fraaie afdronk. Gewaardeerd door de meeste proevers, maar miste voor mij toch iets van de charme van de Chablis.
Rully Premier Cru ‘Margotés’ 2008, Domaine Paul Jacqueson
Chardonnay rokerigheid. Vettige wijn met veel concentraat en een miniem zoetje dat de wijn een aanlokkelijke toets geeft. Hap sap, verlangen naar een nieuwe slok. Flirtwijn!
Saumur Champigny 2004, Vieilles vignes, Domaine des Varinelles
Veel proevers waarderen deze rode Loire wijn van cabernet franc, die bepaald geen allemansvriend is. Yoghurt neus, malolactisch, maar ook overduidelijk paprika. Straffe, jonge en ontoegeeflijke smaak, tikje vegetaal. Liefhebberswijn, die we te jong drinken, maar die zijn kwaliteiten toch al prijs geeft.

Gigondas 2006, Domaine Carobelle
Duidelijke kleurontwikkeling en bescheiden neus met wat toffee. Rondeur in de smaak, heel prettig doordrinkbaar. Charmante wijn, in tegenstelling tot de Loirewijn zal deze Rhonewijn veel mensen plezieren. De wijn is voor een groot deel van grenache gemaakt.

Châteauneuf du Pape 2006, Le Bois Sénéchal
Deze wijn is één van de mooiste van de avond. Kruidigheid en morellenkersen in de complexe neus, waar ook tonen inzitten van sigarenkistjeshout, tabak, mint en eucalyptus. Dat is plezierig, zo’n neus waar je steeds nieuwe impressies ruikt! Rondeur en souplesse, een balletdanseres. Rijke neus van syrah, warme smaak, toppertje.

Diemersfontein 2007, Margo & Petro, Wellington, Zuid Afrika
Deze wijn strijdt met de voorgaande rhonewijn. Gemaakt van 60% Petit verdot en 40% malbec is dit een ondoorzichtig-zwartrode wijn. Jubileumwijn van restaurant Da Vinci. Maar liefst 15 maanden nieuw hout en toch kan de wijn dat hebben. In de neus chocolade. Rijke smaak en goed uitgebalanceerde wijn met elegantie én kracht.
In de laatste rode serie zetten Claartje een Rosso di Montalcino van Mastro Janni naast de krachtiger houtgerijpte Brunello di Montalcino én een wijn van de Anglianico druif. Deksels lastige serie om goed te determineren.

Rosso di Montalcino 2007, Mastro Janni
Geweldige prijs kwaliteit verhouding. Eaux de vie neus. Richard ruikt menthol. Rondeur en finesse in de smaak. Straffe smaak nog, kan nog wel enkele jaren kelderrust gebruiken. Wijn met een uitstekende balans.

Il Repertorio 2005, Anglianico del Vulture, Cantina del Notaio
Neus met oud hout, een licht mufje en een combinatie van sinaasappel en stallucht. Ongelofelijk veel rondeur en souplesse, drinkt heerlijk. De foto boven deze post is gemaakt in dit gebied.

Brunello di Montalcino 2004, Mastro Janni
Hartendiefje van Claartje. En dat is heel begrijpelijk: ge-wel-dig mooie neus met eucalyptus, munt én mineralen. Warme aandronk, veel finesse en souplesse. En dat terwijl de wijn nog betrekkelijker jong is; van een mooi Brunello jaar! Dit is een wijn die gerust tien à twintig jaar mag worden vergeten in de kelder en die dan een o p e n b a r i n g zal zijn. Nu al ongelofelijk mooi. En ja… waarom dan zo lang wachten?

Geen opmerkingen: