woensdag 2 december 2009

Guter Wein braucht kein Schloss

Paul Heemskerk organiseerde het thema “Guter Wein braucht kein Schloss”. Wijnvriend Hans Swietkowiak specialiseerde zich in Duitse wijnen. Hij lichtte toe altijd te zoeken naar interessante wijnbouwers met aantrekkelijke wijnen, maar per se niet te kiezen voor gevestigde namen of wijnbouwers die imponeren met grote kastelen. Liefhebberswijnen dus. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Na een rode sekt als indrinker, proeven we zes wit en zes rood.

Weingut Claes Schmitt-Erben Riesling 2008 Trittenheimer Apotheke Spätlese Trocken
Jonge moezelwijn en daardoor nog moeilijk te proeven. Groenzweem in de kleur, de neus opent zich pas na verloop van tijd en biedt dan viooltjes en jasmijn. Wat citrus ook. Ik hoor ook eigengemaakte appelmoes noemen. De wijn moet nog in balans komen, heeft veel potentieel.

Weingut Weltner Riesling 2007 Rödelseer Kuchenmeister Spätlese Trocken, Frankenwijn
Eén jaar oudere wijn en er valt veel meer te proeven. Ik ruik abrikoos in de neus en héél veel mineralen. De wijn toont hap sap rondeur in de mond, goede zuren en een karakteristiek bittertje. Deze wijn is als aperitief inzetbaar én als eetwijn. Goede complexiteit, zegt Nello. Geparfumeerd en met body, zegt Wil.

Weingut Emmerich Silvaner 2005 Julius-Echter-Berg, Spätlese Trocken, Frankenwijn
Groenzweem. Een neus met vegetale tonen (brandnetel), vanille en roomboter. Smaak met veel rondeur en een zweem van bitterkoekjes. Ik val voor de verfijning in deze wijn, echt mooi. Ondertussen denk ik aan een gebakken scharretje met daarover Nederlandse garnalen en wat uitgeperste citroen. Hmmm!

Weingut Emmerich Gewürztraminer 2006 Seinsheimer Hohenbühl, Spätlese Trocken, Frankenwijn
Dit is een indrukwekkend glas wijn, die een uiterst complexe neus combineert met een geconcentreerde smaak. Een tropische fruitexplosie in de neus: sterk geparfumeerd, viooltjes, wilde rozen, kruiden, mango, banaan, sinaasappelmarmelade. Moedertje wat een bouquet! Droog gevinifieerd en met veel kracht in de smaak. Gastronomische wijn voor bij patés en ganzenlever.



Weingut Weltner Domina 2007 Qba, Rödelseer Schwanleite, Frankenwijn
De Domina is een kruising van Portugieser en Spätburgunder (dank Wil!) en ontwikkeld in Rheinpfalz. Ik meen dat niemand op de proeverij deze druif nog kende… De druif heeft de hoge opbrengst van de Portugieser en de rijpheid, tannines en kleur van Spätburgunder, zegt Oxford Companion of Wine. Zeer bruikbare druif voor moeilijk gelegen wijngaarden, zegt Jancis Robinson. Deze wijn noemde Hans als een van zijn hartediefjes en dat begrijp ik volkomen. Bakken met rood fruit, turf en champignons, zegt Jan. Paarsige rand. Frivole fruitige neus met een klein stinkertje. Fruit zet door in een ronde en prettige smaak, die mij doet denken aan Cru de Beaujolais. Gastronomisch leuk inzetbare wijn. We proefden ook een 18 maanden op hout gerijpte Domina, maar die kon mij veel minder bekoren dan deze wijn waar het fruit zo naar voren komt.

Weingut Bach-Frobin, St. Laurent 2006 Qba Barrique, Niederkirchener Schlossberg, Rheinland-Pfalz
Héél goede commentaren krijgt deze wijn, die fijn combineert met lamsvlees. Chocolade, kokos en vanille in de neus, zegt Ronald. Kersen, hout en een lijmassociatie, hoor ik Rob zeggen. In de dakpannenbruine wijn ruik ik vooral mineralen en vuursteen. Licht peperkoek. Vrij hoge zuurgraad en bepaald geen allemansvriend. Ik vind dit een moeilijk glas.

Weingut Regnery, Spätburgunder 2007, Klüsserather Bruderschaft, Mosel, Auslese Trocken
Geweldige wijn en voor mij dé wijn van de avond. Pinot Noir neus met kersen en bloemen, zegt Jan. Satijnfluwelen smaak. Ik lees in mijn aantekeningen: colabruine kleur. Expressieve neus met mineralen-in-het-kwadraat in combinatie met aardbei, stallucht en zoete pijptabak. Rijke aandronk en soepele smaak, lekkere zuren. Elegante wijn die lang blijft nahangen.

De foto boven dit artikel is genomen in een Regnery wijngaard aan de Moezel.

2 opmerkingen:

Rob van Ginneken zei

Ik wil graag via deze weg de opzet van de a.s. wedstrijdproeverij bespreken. Het reglement zegt: "4 keer wit, 4 keer rood, 3 keer zoet". Dat vind ik nogal overwogen qua zoet. Bovendien zegt het reglement "alle wijnen zijn stille wijnen". Aangezien ruwweg een kwart van b.v. de Elzasproductie mouseerend is, en champagne wereldwijd hét voorbeeld van op fles vergiste wijn, zou ik willen pleiten voor opname van een mousserende wijn i.pv. één van de 3 zoete. Reacties welkom!

David zei

Way to go Rob! Ik zeg: doen.
Veel succes met de proefwedstrijd, groet David.