vrijdag 31 oktober 2008

Zielsverwanten, 28 oktober 2008

Château Cos d’Estournel 1999, Saint Estephe, 2e Grand Cru Classé
60% cabernet sauvignon en 40% merlot. De neus is betoverend mooi: drie-sterren-expressie en heerlijk complex. Je blijft steeds meer ontdekken: morellenkersen, mint, mocca, laurier, espresso, eucalyptus. Je blijft hieraan ruiken. Lang nahangend schitterend glas met héél veel rondeur. De smaak is mollig met rondeur, dit benadert perfectie. Hartendief van David Koenen, dat spreekt.

Château Grand Puy Lacoste 1998, Pauillac, 5e Grand Cru Classé
Altijd betrouwbare wijn gemaakt van 75% cabernet sauvignon en 25% merlot. Het is één van de favoriete wijnen van Michael Broadbent. We ruiken een houtgetypeerde, droppige neus. Terroir, boerse wijn, nogal straf. De smaak is fraaier dan de neus. Er zit een heel licht zoetje in.

Contado 2003, Molise di Majo Norante doc, Aglianico
Deze wijn van 100% aglianico werd anderhalf jaar in verschillende maten eikenhouten vaten opgevoed. De kleur is paars/diepzwart. Een licht rubbertje in de neus doet mij – dit keer goed!- aan Italië denken. Ik vind de wijn te jong, nog straf, maar waardeer wel in de neus een nootachtige toon, amandelen. Adam roemde de wijn als kruidig en complex, een blockbustertype. Naarmate de wijn langer in de glas stond, rook ik ineens viooltjes. Onverslaanbare prijs/kwaliteit verhouding voor deze wijn die 91 Parker punten kreeg: een echte TROUVAILLE met hoofdletters.

Col de l’Orb 2007 Saint Chinian Blanc, Cave de Roquebrune
Een emotiewijn, vertelde David. Hij is ‘aan de wijn geraakt’ via de liefde voor zijn Ellen en vele vakanties werden in Saint Chinian doorgebracht. Dit is een wijn van de coöperatie. Gemaakt van 60% grenache blanc en 40% roussanne. De wijn oogt goudkleurig en ziet er ouder uit dan hij is. Lage opbrengst van 35 hl/ha. Groeit op schiefersteen. In de neus ruik ik amandelen en jasmijn. Het mondgevoel brengt mooie bitters, rondeur en een lang nahangende smaak. De Fransen doen natuurlijk niet moeilijk over het opentrekken van een fles, en dat zouden wij ook niet moeten doen. Toch zou ik deze wijn eerder bij het eten drinken dan op een terras. Een erg fraai glas, met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding.

zaterdag 25 oktober 2008

Loirewijnen, 7 oktober 2008

Château de la Grille 2000, Chinon
Mineralen neus, hout en terroir getypeerd. De tannines zijn hier fluweelzacht en liefelijk. Drop in de neus. Voorname trekjes in een heel lang nahangende smaak. “Margaux van de Loire” staat in mijn aantekenboekje: wow! Misschien is dit niet een heel typische Chinon, schrijft Jacqueline Friedrich in haar Loire standaardwerk, maar “het is een wijn waarvan ik jaar-in-jaar-uit wil genieten.” Mooiste wijn van de avond, hartedief van Gerard. Deze wijn kreeg een coupe de Coeur in Hachette 2003.

Cour-Cheverny 2005, Christian Tessier
Cour-cheverny kreeg de AC in 1993 en is altijd helemaal gemaakt van 100% Romorantin, die alleen in de Loire voorkomt. De druif heeft een hoge zuurgraad en een suggestie van oxydatie “die integraal bij de wijn hoort”, aldus Jacqueline Friedrich. Dat maakt deze wijn bepaald geen allemansvriend en dat bleek ook uit de reacties van de proevers. Mijn aantekeningen zeggen ‘tikje lastig’, maar ik rook ook boenwas en honing in deze witte wijn. Amandel en mineralen. Prachtige bitters. Veel body en kracht. Eetwijn, bijvoorbeeld bij Aziatische keuken.

Domaine Gaudry 2007, Pouilly Fumé
Vegetale neus, ik ruik duidelijk brandnetels. Kruisbes. Mineralen-in-het-kwadraat. Wat peer, goede body, solide wijn van sauvignon. Superconcentraat. David rook abrikoos en noemde de neus ‘prettig onzuiver’, wat een goed gevonden en fraaie formulering is.

Cheverny 2005, Rouge, Christian Tessier
Ik vind dit een trouvaille van de avond. Goed gevonden door Gerard van Avendonk. Gemaakt van 70% pinot noir, aangevuld met 25% gamay en 5% cabernet franc is dit een zeer fraaie wijn. Paarse en diepe kleur, snufje paprika, kers vooral, mineralen terroir en wat laurier. Goede balans en prettige zuren, medium concentraat, echt zo’n thuiskomwijn waarmee beslommeringen van alledag wegvallen.

Authentieke wijnen uit Oostenrijk, 7 oktober 2008

Bayer Sails Red Vitikult 2005, Mittelburgenland.
Donkerroodpurper, iets dof, ongefilterd. Drop, laurier, toast en leer in de neus, zwart fruit, tannines en eau-de-vie. Alcohol duidelijk aanwezig. Lange afdronk. Mooie wijn maar moet nog ouderen.

Arachon T.FX.T. Evolution 2005, Horitschon.
Druiven: 50% Blaufränkisch, 6% Cabernet Sauvignon, 11% Zweigelt, 33% Merlot. Diep donkerpurper, tikje gesloten neus met jodium, bramen en bessen, kruidig. Veel structuur, tannines maar niet te dik. Alcohol en hout duidelijk aanwezig. Mooie afdronk. De Oostenrijkse wijncorifeën T (Tibor Szemes), FX (Franz Xavier Pichler) en T (Manfred Temant) hebben deze cultwijn samen gemaakt. Hartendiefje van Wil.

Goldstein Eiswein 2007, Kellerei Sonnleiten, Neusiedlersee.
Druiven 90% Welshriesling, 10% Sämling (a.k.a. Scheurebe, Silvaner x Riesling). Leuke bleekgele friszoete wijn met een fruitige citrusneus en –smaak, mooie zuren. Bijzonder met kletskoppen besmeerd met gorgonzola.

Goldstein Schilfwein 2005, Kellerei Sonnleiten, Neusiedlersee.
Druiven 30% Welshriesling, 40% Chardonnay (Morillon), 30% Traminer. De druiven worden 3 maanden op stromatten gedroogd en daarna voorzichtig geperst. Volgele kleur, noten en rozijnen, heel ander type dan de Eiswein, vrij zoet, mooie afdronk.

Proefnotities van Noel Geisen

Côtes de Pyrénée, tour door het meditterane zuiden, 30 september 2008

Codorniu Cava ‘Gran Plus Ultra’ Reserva 2007 Brut Nature
Bleekgele kleur. Muffig als een putje, boter, wat mest zelfs, zeer mineralig en droog, een beklijvende afdronk met kruidige bitters. Duidelijk een serieuzer glas dan de ‘Non Plus Ultra’ in de eerste serie.

Mas Saura 2001, Priorat
Diep, donker, paars/rood. Een overtuigende neus. Heel mooi gebrande koffie met balsamicotonen en bramen, warme stenen, kersen, mooi dik en fruitig gemaakt. Hij heeft een goede balans: warme wijn met ongetwijfeld veel alcohol, maar niet heet of branderig, de tannines zijn zoet en versmolten. Een wijn met veel gemaakte zonneuren.

Cellers Joan Simó ‘Les Eres’ 2002, Priorat
Kleur: dieppaars, fonkelend. Balsamico en bramen in de geur, maar dan gecombineerd met gedroogde kruiden. Mooie pittige aanzet, kruidig, zwarte bessen, een goede zuurgraad zorgt hier voor mooie verfijning. Tabak! Je proeft in deze wijn haast het harde werk van de wortels, metersdiep in de leistenen grond. Mooi getemd. Was tevens een hartendief van Noël.

1980 Mas Amiel Millesime, Maury
Een zeer indrukwekkende mijnheer. Cola bruin. Als ik eraan snuffel kan ik niet anders concluderen dat dit veel weg heeft van een glas uitstekende port. Chocolade, krentjes, zoete tabak. Mooie gelaagdheid, wijn met een zijdezachte structuur. Een afsluiter van hoog niveau en het was dus niet verrassend dat Noël deze wijn ook aanmerkte als zijn hartendief.

Proefnotities van David Koenen

Bordeaux linker- en rechteroever, 23 september 2008

Château Trotte Vieille 2000, Saint Emilion, 1e Grand Cru Classé
Droppig, iets van pruim. Geconcentreerde wijn met enorm veel power, mooi nahangende zuren. Hap sap aantrekkelijk. Complex glas.

Château Dauzac 2000, Margaux, 5e Grand Cru Classé 58% cs, 37% m, 5% cf
Diepe kleur. Strenge neus. Complex. Kersen. Flink concentraat, body. Diepte. Wijn met veel toekomst. Heel compleet.

Château La Conseillante 2002, Pomerol 65% m, 30% cf, 5% malbec
Ongelofelijk mooie prestatie in dit jaar. Kandij in de neus. Anijs, meer open dan de Margaux. Kokosbrood. En die combinatie van kandij, anijs en kokosbrood is positief bedoeld! Súúúúperfraaie zuren, rondeur en souplesse. Zijdezachte wijn. Overtuigende wijn.

Château Vieux Château Certan 2001, Pomerol 60% m, 30% cf, 10% cs
Drie *-sterren staan in mijn boekje. Benadert perfectie. David rook kandijkoek. Ik kon er geen woorden aan geven: wat een expressieve en exuberante stijl. Enorm powerhouse. Cederhout. Perfecte balans. Wow!

Château Leoville-Barton 2001, Saint Julien, 2e Grand Cru Classé 72% cs, 20% m, 8% cf
Oók drie*-sterren. Stalneus. Hoge wijn met pruimen en amarenekersen in de neus. Iets soepeler aandronk dan de Pomerol. Maar ook veel rondeur en souplesse. Klasse.

Bordeaux, Bourgogne, Rhone, 16 september 2008

Clos Floridene 2006, Graves Blanc, Dennis Dubourdieu
Geel. Brandnetels en een stinkertje in de neus, grassig. Citrus in de aandronk, fris en heel vief. Houtgetypeerde wijn met passiefruit. Citrus in de afdronk.

Clos des Brusquières 2000, Châteauneuf du Pape
Een strenge neus met zoethout en maggi. De mooi uitgerijpte wijn is in de mond stukken mooier dan in de neus. Prima uitgebalanceerd, fluwelig, kersen, complex, steeds iets meer te ontdekken.
Château de Pommard 2002, Pommard
Lichtrode rand. Zeer rijke neus, waar je vrolijk van gaat kijken: een leerwinkeltje in een koeienstal. Enorm complexe en fraai uitgerijpte wijn: prachtig concentraat, goede zuren. Alles klopt op dit moment: nu prima op dronk. Heerlijk!

Trouvailles, wijnen van leden 9 september 2008

Château Latour-Martillac 2002, Blanc, Pessac-Leognan
Expressieve wijn van sauvignon en semillion, meegebracht door Paul Heemskerk, die zelf op deze wijn attent werd gemaakt door kok Harrie van de Opera in den Bosch, een man die weet van wijn. Duidelijke houttoets in de neus en dan volgt een wat vluchtige, maar heel viefe smaak. Zeer geconcentreerd en uitgebalanceerd. Een Ballerina!

Amarone de Valpolicella 2004, Tedeschi
Een klap in het gezicht, deze wijn van Nello Pisscheda, door het onverwachte zoet. Gelukkig werd de wijn door Noël helemaal aan het eind van de line up gezet. Er zijn zo van die wijnen die je ineens wat meer lyrisch maken, waar je ineens wonderlijke gedachten bij krijgt. Dit was er zo een... Mijn aantekeningen zijn derhalve bizar: geparfumeerd, pauselijk gewaad, oude kerk, bibliotheek-archief. Amarone, bijzondere fles. Dit glas deed het werkelijk uitstekend met de gorgonzola, fraaie combinatie voor het dessert. Meditatiewijn.

Château Tayac 2000, Margaux, Cru Bourgeois
Mooiste wijn van de avond, deze fles van Henk Vermeer. Met zo’n lekker strenge Bordeaux neus (hmmm, lekker) gevolgd door een volstrekt elegante, mooie en rijke smaak. Zo’n wijn waar alles aan klopt. Bittertje in de afdronk. Super-elegantie.